Matmyterna

Påståenden om mat har funnits i alla tider. Men vad är egentligen sanning? Läkaren och författaren Frida Durell hjälper oss att reda ut om några av de vanligaste myterna om mat faktiskt stämmer – eller om de är helt falska.

 

Kokosolja är ett hälsosamt fett – Falskt!
Precis som smör innehåller kokosolja en hög andel mättade fetter. Mättade fetter höjer det onda LDL-kolesterolet i blodet som i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Kokosolja kan därför användas som ett vegetabiliskt alternativ till smör, men att klassa det som hälsosamt är missvisande!

Mörkt bröd är nyttigare än ljust bröd  – Falskt!
Mörkt bröd betyder bara att brödet är just mörkt, men den mörka färgen kan lika gärna komma från sirap som från fullkornsmjöl. Ett grovt bröd eller ett fullkornsbröd däremot är alltid mer hälsosamt än ett vitt formbröd.

Kaffe är bra för hälsan – Sant!
Det finns en hel del data som pekar mot att personer som dricker kaffe regelbundet, både vanligt och koffeinfritt kaffe, lever längre. Men värt att notera är att det man sett i dessa studier är en positiv samvariation mellan kaffeintag och livslängd. Resultaten kommer nämligen från så kallade observationsstudier, och den typen av studier kan endast påvisa just samvariationer, aldrig uttrycka sig helt säkert om att det faktiskt är kaffet eller någonting helt annat som orsakat det aktuella resultatet!

Ekologiska ägg innehåller mer gift än vanliga ägg – Sant!
Ett ekologiskt ägg innehåller i snitt tre gånger mer dioxin än ett vanligt ägg. Dioxin är ett miljögift som bildas vid till exempel förbränning av sopor och tidigare även vid klorblekning av papper. Höga halter av dioxin har i djurförsök visat sig påverka utvecklingen av hjärnan, och det misstänks också kunna påverka immunförsvaret, hormoner, fortplantning och cancerutveckling. I väldigt höga doser kan dioxin orsaka klorakne, en långvarig akneliknande hudinflammation (tänk Ukrainas tidigare president Viktor Jusjtjenko som misstänktes ha förgiftats med dioxin).

Barn blir speedade av socker – Falskt!
Det finns inget som tyder på att barn blir speedade av socker. I en stor genomgång av den forskning som finns kunde man inte hitta något samband mellan sockerintag och hyperaktivitet hos barn. Däremot är det inte svårt att föreställa sig att barn blir uppspelta i situationer där godis ofta är inblandat, som på barnkalas eller på julafton.

Gluten är dåligt även för de som inte är glutenintoleranta – Falskt!
Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Vid glutenintolerans, eller celiaki som sjukdomen heter, triggar gluten kroppens eget immunförsvar vilket leder till att insidan av tunntarmen skadas. För dem som har celiaki är gluten alltså skadligt, men för oss andra går det alldeles utmärkt att äta. Men alla som mår bättre när de tagit bort gluten då? En person som ersätter vetemjölsbaserade livsmedel som vitt bröd och pasta med mer hälsosamma alternativ kommer troligen att må bättre, men att det beror på att just gluten tagits bort finns det helt enkelt inga belägg för.

Lightläsk orsakar cancer hos människor – Falskt!
För många år sedan gjordes en studie där man gav aspartam till råttor och såg att risken att drabbas av levercancer ökade. Mängden aspartam i den studien var enorm och felkällorna med att översätta resultat från djurförsök till mänskliga förhållanden är många. En mängd studier har gjorts på aspartam sedan dess, och den sammantagna bilden är att sötningsmedlet är ofarligt för människor (förutom de som har den ärftliga sjukdomen fenylketonuri, men den screenas alla nyfödda för). Detsamma gäller övriga sötningsmedel som säljs i Sverige, med ett eventuellt undantag för sackarin där man i en liten djurstudie kunnat se en ökad risk för utveckling av diabetes.

Mellanmål är viktigt när man vill gå ned i vikt – Nja…
Det viktiga när man vill gå ned i vikt är att äta sådant som innehåller lite energi men ger en lång mättnadskänsla. Om ett litet mellanmål gör att du inte äter en chipspåse på vägen hem från jobbet är det ett bra alternativ. Vill man sedan bibehålla sin vikt handlar allt om att hitta bra vanor. Det kan vara små saker som att äta mindre portioner eller att skippa juicen till frukosten.

Multivitaminer är bra för alla – Falskt!
Vitaminer är viktiga för god hälsa. Vad gäller just så kallade multivitaminer finns det egentligen bara en välgjord studie, och den visade ett svagt skydd mot vissa cancerformer och mot grå starr. Men för att kunna uttala sig säkert om både fördelar och eventuella risker med multivitamintillskott krävs det mer än en studie. Tills dessa studier är gjorda är det bäst att äta en välbalanserad kost, då får vi i oss alla vitaminer vi behöver!

Fruktsocker är nyttigare än vanligt socker – Falskt!
Fruktos har ett lågt glykemiskt index vilket kan lura en att tro att rent fruktsocker skulle vara nyttigare än vanligt socker. Men här går glykemiskt index bet. Det mäter nämligen bara glukoshalten i blodet efter intag av olika livsmedel, vilket gör att fruktosen i den mätningen går helt under radarn. Slutsatsen är att allt tillsatt socker, vare sig det är fruktos eller glukos, inte har några hälsofördelar.