”Kontraster ska jobba tillsammans”

Från studier i grafisk design, via butiksjobb och vidare in i världen av Visual Merchandising – nu står Susanne Kölbli där som en av Thomas Sabos viktigaste personer. Som chefsdesigner för smyckesmärket sedan 24 år tillbaka är hon hjärnan bakom skapandet och hjärtat i detaljerna. Det var med en darrande hand som Plaza Kvinnas modeassistent Ebba Bengtsson öppnade dörren till hennes kontor i Nürnberg för att höra mer om hur hon arbetar som designer.

Huvudtemat ”Together”, som varit återkommande i Thomas Sabos kollektioner, står sig starkt även denna säsong och symboliserar styrkan av att vara tillsammans, i alla olika typer av relationer. Man vill framhäva gemenskapen och det fina i att komplettera varandras olikheter och likheter. Däremot har kollektionen stegat in i en ny riktning och använder Afrika som största inspirationskällan.

sk3

Susanne tar oss med på en resa tillbaka till sin ungdom, då allt började. Historien och vägen in i branschen inspirerar och påminner om hur viktigt det är att aldrig ge upp. Hon har prytt sina öron, handleder och hals med smycken från den nya kollektionen – marknadsföring såklart, men också för att det passar hennes personlighet.

– Jag började med att vara ansvarig för smyckesförsäljningen, men med min bakgrund inom branschen och kunskaper om kvinnor fick jag sedan sitta ned och prova på att designa smycken som gick i produktion, berättar Susanne.

sk1

Vad föredrar du, statement-smycken eller mer minimalistiska varianter? Och vad tror du kommer att känneteckna den kommande säsongen?

– Det beror helt klart på tid, plats och vilken kvinna som ska bära smyckena. När det kommer till våren och sommaren tror jag att stora örhängen kommer bli en hit. Just det har legat i bakkant de senaste 10-15 åren, fokus låg mer på armband och ringar. Men den aspekten har helt klart förändrats och fler kvinnor kommer pryda sig med örhängen.

Vad försöker du förmedla kvinnor när du skapar din design?

– Jag vill tända en liten gnista i deras ögon. Jag vill att de ska känna sig stolta och vackra. Om jag kan få ge någon ett leende på läpparna så betyder det allt för mig.

Vilken är din favoritmetall?

– Silver! Vi jobbar såklart i andra metaller såsom roséguld och guld och det skiljer sig från tillfälle till tillfälle, men jag har ett extra öga för silver.

Vad är den ultimata julklappen från Thomas Sabo i år?

– Kärlek! Det behöver egentligen inte vara med än ett litet smycke som speglar dina känslor och din kärlek för den personen.

Finns det något du själv önskar dig?

– Eftersom att jag själv jobbar inom branschen vågar sig ingen på att ge mig smycken i present. Däremot förväntar de sig att få smycken av mig i julklapp. Redan i augusti brukar önskelistorna komma in, haha!

Vilka nyheter borde vi fokusera mest på nu till våren och sommaren?

– Statement-smyckena. Speciellt vår vårkollektion som är inspirerad av Afrika. Egentligen är det smycken som är präglade av olika etniciteter och länder där traditionella färger, mönster och material möter ny arkitektur och nya aspekter. Kvinnor måste våga blanda silver och guld med olika färger på stenarna. Kontraster ska jobba tillsammans för att finna den fina och intressanta balansen.

Text och foto Ebba Bengtsson.