Sommarläsning – med kvinnor i fokus

Sommar innebär inte bara sol och bad utan även ett utmärkt tillfälle att läsa böckerna som tiden inte riktigt räcker till för annars. Vill du ha en riktigt uppflytande läsupplevelse i sommar med fokus på kvinnor så har du kommit rätt. Låt dig uppslukas av åtta stärkande, rörande, roliga och hoppfulla böcker. Från klassikerna du bara måste ha läst till nyheterna du inte vill missa.

 

KLASSIKER

The Handmaid’s Tale ~ Margaret Atwood
Få har missat Margaret Atwoods klassiker från 1985 efter att den blev tv-serie. Och visst snackas det lite extra mycket nu när den högst väntade säsong två är tillbaka på HBO. En obehaglig men briljant dystopisk fiktion där en teokratisk regering styr landet och kvinnor tvingas tjäna som surrogatmammor till rika män och deras fruar. En bok som kommer att hålla dig uppe sent in på natten och revidera din framtidstro. Trots det så är det ändå systerskapet och viljan att kämpa som berör allra djupast.

 

Bad Feminist ~ Roxane Gay
Roxane Gay är en dålig feminist, en slussats hon öppet hyllar. Men boken hade lika gärna kunnat heta ”mänsklig feminist”. En inkluderande, genuin och tankeväckande bok om feminism och samtid som säger det vi behöver höra även om det kan låta tufft. Gay kommer inte med pekpinnar utan uppmanar oss till handling. En mänsklig och hoppfull bok, med en uppfriskande ärlighet som alla böcker i denna genre bör sträva efter att ha.

I Am An Emotional Creature ~ Eve Ensler
Från författaren av The Vagina Monologues är detta en samling fiktiva monologer ur olika tjejers perspektiv över hela världen. En hård men gripande uppmaning till att hitta sig själv och våga stå upp för det man tror på. Täcker alltifrån sexuellt våld och korta kjolar till kvinnlig vänskap och allt däremellan. En rå, vacker och triumferande bok som känns lika aktuell idag som när den kom för åtta år sedan.

How to Be Both ~ Ali Smith
Kanske inte det mest uppenbara valet då denna bok varken är en sann memoar eller feministisk lärobok. Men Ali Smiths flerskiktiga roman är fylld av observationer, iakttagelser och frågor om sex, kön, sexualisering, pornografi samt mor- och dotterrelationer. Den kastar även ljus på vad det innebär som ung kvinna att navigera livet och lyckas i en mansdominerad värld.

 

NYHETER

The Power ~ Naomi Alderman
En kraftfull roman och ett fantastiskt tillskott inom spekulativ fiktion. I en värld där kemiska föroreningar har ändrat den mänskliga cellstrukturen blir unga kvinnor plötsligt mer fysiskt starka än män. Naomi Alderman föreställer sig hur den rådande maktstrukturen skiftar globalt och resultatet är oroväckande. Men vad som gör romanen ännu mer hårresande är den ständiga vetskapen om att allt som män utsätts för har kvinnor redan upplevt. Hyllad av Obama som en av årets mest läsvärda böcker, och med en planerad filmatisering är denna omvälvande bok ett måste i sommar.

Girls Burn Brighter ~ Shobha Rao
En fantastisk bok som utforskar det orubbliga bandet av vänskap mellan två tjejer som tvingats isär på grund av fattigdom och tragiska omständigheter. En mörk och förödande vacker berättelse som hade knäckt de flesta. Shoba Raos debutroman berör på djupet och bevisar hur ett systerskap byggt på kärlek och beundran aldrig kan släcka hoppet som brinner inom oss.

The Rules Do Not Apply ~ Ariel Levy
Ariel Levy, journalisten som specialiserade sig på att skriva om ”kvinnor som är för mycket” har skapat en fantastiskt rolig och fängslande memoar som skildrar en kvinnas färd genom smärta. Hon kvalar fortfarande själv in i den kategorin trots att ha blivit ärrad av djup sorg och fått insikt om hur mycket i livet som sker bortom vår kontroll. Med en rå klarhet undersöker hon kaoset inombords och tar måttet på generationen som vill ha allt.

In Praise of Difficult Women ~ Karen Karbo
Från Amelia Earhart och Frida Kahlo till Carrie Fisher och Shonda Rhimes. Denna bok lyfter 29 kvinnliga rebeller som inte varit rädda för att gå emot strömmen, trotsa stereotyperna och skapa sin egen framtid. Deras livshistorier inspirerar och uppmuntrar en ny generation av feminister. Kareb Karbo undersöker de universella likheter som kopplar oss samman med alla nämnda badass-ikoner och argumenterar för att vara ”besvärlig” kan leda till ett mer fullbordat liv.