Visualisera dig själv som miljöhjälte – och andra sätt att bryta gamla vanor
För snart 5 år sedan startade och Lina Thomsgård och Björn Hedensjö podden Dumma människor som idag är Sveriges största beteende-podd. Med Plaza kvinna pratar de om hållbarhet och konsten att bryta gamla vanor.
– I annonssamarbete med Systembolaget –
Lina: Jag har alltid varit nyfiken på människors beteende och varför vi agerar som vi gör. Jag tänkte att det skulle vara kul att göra en podd om det, så jag ringde upp Björn som är psykolog…
Björn: Du skickade meddelande.
Lina: Ja, jag ringer ju aldrig. Efter 30 sekunder svarade Björn att han var på och efter det började vi planera podden.
Varför är det så svårt för oss människor att förändra vårt beteende?
Björn: Det är svårt att bete sig annorlunda! Till och med jag som arbetar med att hjälpa människor att bryta beteenden är dålig på det. Vanor är omedvetna och det är först när man får syn på dem som man kan göra förändring.
Lina: Alla stora förändringar börjar med något litet. Jag tror på att bara börja göra något. Man blir lätt stressad för att allt känns övermäktigt. Varför ska jag springa iväg till återvinningen och sortera när det finns så många som bara slänger allt i soporna? Man kan inte göra allt men börjar man göra förändringar så kommer ens självbild förändras och sedan också ens vanor. Du kanske inte tänker på dig själv som en miljöhjälte, men små steg blir en rörelse i sig självt. Exempelvis att köpa ekologisk yoghurt i stället för vanlig eller välja mer klimatsmarta förpackningar. Det är alltid skönt att känna att man bidrar, så utöka din beteenderepertoar!
När det kommer till miljö och hållbarhet finns det många beteenden som behöver ändras och ersättas med mer miljövänliga alternativ. Men trots att vi vet det är det i praktiken svårt.
Björn: Vi människor gillar att se oss själva som civiliserade och moderna, men vi har egentligen samma hårdvara som våra förfäder, grottmänniskan. Vi vill ha kortsiktig belöning och köper exempelvis ett nytt, dyrt plagg idag hellre än att placera pengarna i fonder för framtiden.
Om vi ska prata om förpackningar så finns det många enkla, mer klimatsmarta val att göra. Lina och Björn har listat fyra punkter för hur vi kan få oss själva att välja mer miljövänliga alternativ.
Men något vi ska komma ihåg är att människor är kapabla att bryta vanor och förändra beteenden. Ni minns kanske tiden då man fick röka på nattklubben och cigaretter på flygplan (!) var mer regel än undantag. Om 15 år kanske vi tänker tillbaka på hur vi släpade hem tunga glasflaskor i plastpåsar och tycker att det känns lika konstigt som inomhusrökning.
1. 66 DAGAR MED KARAFF
I snitt tar det 66 dagar att lägga sig till med en ny vana enligt en brittisk studie från 2009. Tunga glasflaskor släpper ut mer koldioxid i tillverkningen än exempelvis pappersförpackningar. Men vänta nu, på fest eller när man bjuder på middag ska man servera ur flaska, så har jag alltid gjort, kanske du tänker? Vår energisparande hjärna har en tydlig preferens för att på autopilot göra som vi gjort förr. Det är det som kallas vanor. Ju längre man haft en vana desto knepigare blir det att göra nytt. Men vanor går att bryta och en karaff kan bli det mest naturliga att ställa på bordet under dukningen.
2. GÖR EN BURKPAKT MED EN KOMPIS
Hjärnan är hårdkodad för att apa efter andra. Men om man vill ändra beteende går det att använda det här med social press till sin fördel, till exempel genom att göra en pakt med en kompis. Kanske tycker ni att dryck bäst ska avnjutas i flaska? Kom överens om att testa nytt och bara köpa burk, som vid tillverkningen har betydligt mindre klimatavtryck än glasflaskan. På så sätt får ni hjälp att hålla koll på varandra tills ni uppdaterat hjärnan med nya normer och vanor. Eller också kan man göra en utfästelse i sociala medier om att från och med nu bara använda pappförpackningar i stället för tunga glasflaskor. Bara vetskapen om att andra kanske håller koll på oss gör det lättare att bryta gamla mönster.
3. BRYT NORMEN MED EN PET-FLASKA
Det är en sak att ändra en vana, men vad ska andra tycka? Det finns faktiskt forskningsstöd för att vi verkligen gillar rätt sorts normbrytare. Kanske kan du bli den personen! Med rätt inramning blir dina PET-flaskor (som är mindre miljöbelastande i tillverkningen än glas) något coolt och elegant. Varför inte köpa en fin handduk på loppis och vira in PET-flaskan i den? Personligt och mer hållbart. Och kom ihåg — vi brukar överskatta riskerna med att testa nya beteenden. Förmodligen blir din kväll minst lika bra som den hade varit med glasflaska.
4. VISUALISERA DIG SOM MILJÖHJÄLTE
Att bryta vanor är svårt, eftersom det naturliga är att göra som vi alltid har gjort. Hjärnan vill som sagt spara energi och minimera risker. Det betyder att man måste ta till motivationsknep för att komma loss. Ett sådant knep är att visualisera sitt framtida jag. Om du tänker på dig själv om säg 10-15 år, vill du då vara en person som är trygg i att fatta mer klimatsmarta beslut och kanske till och med är en förebild för barn, kompisar eller andra i din omgivning? Med det lilla perspektivskiftet kan det bli lättare att ställa fram en mindre miljöbelastande förpackning på bordet redan idag, även om det känns mindre glamouröst.
Läs Systemets Klimatvett och etikettguide här för att börja bryta dina vanor idag.