501 blir 145

Den 20:e maj firar Levi’s legendariska 501-modell 145 år! Det firar märket med en kapselkollektion av t-shirts och jeans baserade på det ikoniska denimparet. 

 

– Genom en antropologisk lins är 501:an en modell som verkligen förundrar mig. Jag tror inte att det finns något annat plagg som använts så mycket eller haft en så stor kulturell inverkan. I maj firar vi 501 Day och då väntar några speciella släpp i butikerna, bland annat en selvedge-501:a med gyllene knappar där vi skrivit in Levi’s 501 i selvedge-kanten. Historien bakom knapparna är otrolig, säger Jonathan Cheung, chefsdesigner på Levi’s.

För att inspirera den limiterade kollektionen blickar Levi’s tillbaka i historien och hyllar uppfinningen av knappgylfen, vilket vid sidan av 501-jeansen även innefattar t-shirts i retro-färger och med texten ”Button your fly”. Ett par födelsedagsjeans har siffrorna 501 skrivet på knapparna och ett annat har flerfärgare knappar i pastellkulörer. Guld står däremot i fokus.

– Vi hittade nyligen ett par oanvända 501:or från 1947, bara det är otroligt, men det på här paret hade knapparna oxiderat till en gyllene färg – så vi replikerade guldfärgen för den limiterade 501 Day-kollektionen.

Födelsedagskollektionen hittas HÄR och i Levi’s butiker.