Basgarderoben

Tråkig, enformig, ospännande – och alldeles, alldeles underbar. Uttrycket basgarderob har många olika innebörder och kan tolkas olika av alla människor. För en del står basgarderoben för trista plagg utan färger, mönster och spännande skärningar, medan andra ser på den som ett måste för lite mindre fraktion i vardagen.

Oavsett vilken syn vi har på fenomenet har de allra flesta av oss faktiskt en basgarderob. Vad vi sedan väljer att hänga in på galgarna, fylla våra byrålådor med och ställa på våra skoställ är en annan sak. De flesta av oss återkommer till ett gäng plagg och accessoarer som vi gärna bär ofta och matchar med andra, mer spännande och kanske trendiga pieces – men ibland står vi också där och känner att vi inte har någonting att ta på oss, eller känner oss obekväma för att passformen på den där byxan inte känns helt hundra.

Så varför inte ta ett medvetet grepp om din garderob och maximera den för att bli ditt allra bästa jag? Att investera tid och pengar i att bygga en användbar basgarderob är i många fall också det första steget i konsten att bygga en hållbar garderob. För hållbarhet handlar inte enbart om plagg i ekologiska material, även om det såklart är ett stort plus. Det handlar också om att hitta din stil och identifiera exakt vad det är du saknar, istället för att stressat springa in i närmsta butik och komma ut med ett gäng spontanköp till kvällens fest. Utgår du från just din stil, och gärna till och med en konkret checklista på vad du behöver för att komplettera din garderob, blir det också tusen gånger lättare att undvika dåliga och förhastade köp.

Börja reflektera över din garderob och dig själv redan nu genom att ställa dessa frågor till dig själv:

Vad vill du säga med dina kläder?
Hur vill du att andra ska uppfatta dig, och kanske viktigast av allt – hur vill du känna när du ser dig själv i spegeln?

Hur ser din livssituation ut?
Vilka plagg kan och vill du bära i arbetet respektive på fritiden? Måste du anpassa dig till en särskild dresscode för jobbmöten, behöver dina fritidskläder vara funktionella på ett visst sätt – eller vill du kunna bära samma plagg såväl i arbetet som till vardags?

Vilka plagg är du i behov av?
Tänk tillbaka på morgnar då du slitit ditt hår och det tagit alldeles för lång tid att välja kläder på morgonen. Har du till exempel massor av söta blusar men inte en enda underdel som du kan bära med dem till jobbet?

Och kom ihåg – hela poängen med en basgarderob är att den kretsar kring just dina behov och passar just dig.

 

Text: Cecilia Persson
Foto: Christoffer Dalkarls