Fur free? Ja tack!

Att det under flera år bråkats om äkta päls på catwalken har inte gått någon obemärkt förbi och i San Francisco kommer från och med januari 2019 försäljning av päls förbjudas. Vi på Plaza Kvinna är glada över att designers från de stora modehusen äntligen väljer att plocka bort päls från sina kollektioner. Här kommer listan på de märken som valt att bli free from fur.

 

 


Calvin Klein
Calvin Klein tog beslutet redan 1994 att det var dags att utesluta päls. Till The New York Times berättade designern att hans egna tankar och reflektioner av människans sätt att behandla djur var en av de avgörande anledningarna för den nya inriktningen.

Versace
”Päls? Det har jag slutat med. Jag vill inte döda djur för att skapa mode. Det känns inte rätt”, sa Donatella Versace i en intervju i år för magasinet The Economist 1843. Märket som har en historia av att använda päls i nästintill varje kollektion kommer alltså snart vara pälsfritt. 

Stella McCartney
2015 presenterade Stella McCartney sin pälsfria päls. Långhåriga, syntetiska plagg som är utformade för att både känns lyxiga men också främja varumärkets etik – ett märke utan skinn, päls och fjädrar.

Michael Kors
I december 2017 meddelade Michael Kors att hans kollektioner inte längre kommer innefatta päls och produktionen ska fasas ut i slutet av december i år. Policyn gäller också Jimmy Choo, märket Michael Kors köpte i somras.

Vivienne Westwood
Efter att designern Vivienne Westwood 2007 mötte medlemmar från PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) förbjöd hon päls i sina kollektioner.

Gucci, DKNY, Giorgio Armani, Tommy Hilfiger och Ralph Lauren väljer också bort päls. Äntligen! Stående ovationer från oss.