Hållbart bad

De var först med badmodets mix and matchsystem och har sedan start haft inkludering i fokus. Med över tre decenniers erfarenhet arbetar nu Scampi för att bli det mest hållbara och rättvisa badmärket på marknaden. Emelie Almstedt hade länge haft siktet på att ta över rodret, men utan framgång. Efter att hon oplanerat sprang på ägarna på en strandrestaurang i Tulum i Mexiko ändrades beslutet. Nu är hon redo att placera Scampi i det rampljus märket förtjänar.

Vad är historien bakom märket?
– Scampi startades på åttiotalet av ett par från Stockholm. De var orädda, innovativa och introducerade mix and match-systemet. De använde också vanliga kvinnor i sina kampanjer och skapade ett inkluderande sätt att visa badmode. Scampi byggdes upp till ett starkt varumärke av hög kvalitet, modegrad och fantastisk passform. Hållbarhet i alla led står i fokus. När jag växte upp var Scampi det hetaste man kunde bära på stranden, och den känslan vill jag återskapa.
På vilket sätt arbetar ni för att bli det mest hållbara badmärket?
– Jag tycker att man som ett modernt varumärke har ett ansvar att ha en så liten påverkan på vår värld som möjligt. Scampi producerar alla badkläder i 100 procent återvunnet material som bland annat är gjort på fiskenät från haven. Det intressanta är att återvinningen benämns som upcycling. Till skillnad från recycling, är upcycling en kemisk miljövänlig metod som inte gör det återvunna svagare. Vårt material är dubbelt så motståndskraftigt mot sol, klorblekning, solkrämer och salt som tidigare icke återvunna kvaliteter, något som såklart ger badkläderna flera extra år i din strandgarderob.
Och det mest rättvisa?
– Arbetsförhållanden ska vara säkra och sunda och lönen ska gå att leva på. Jag har en nära relation med våra leverantörer och vet att de delar mina värderingar. Den fabrik där vi producerar våra badkläder ligger i Portugal och har tio dedikerade, underbara kvinnor som tillverkar våra produkter med stor noggrannhet och personlig känsla. De har jobbat med Scampis sortiment i över 20 år och är experter på hur man skapar den kvalitet och passform vi är så kända för.