Jeanne Damas

Hon är stilikonen som gjort sig känd världen över för sin chica franska look. Plaza Kvinna tog ett stilsnack med kvinnan som får mode att kännas enkelt, bärbart och elegant. Vi älskar Jeanne Damas.

 

Franska kvinnor är välkända för sin stil. Varför tror du att det är så?
– Jag är inte säker på att franska kvinnor är de mest stilfulla. Den franska kvinnan är väldigt enkel i sin stil. Det handlar mer om attityden och om staden. Paris är så vackert att den gör dess invånare vackra. Själv klär jag mig likadant varje dag. Jag vet hur plaggen ser ut på mig och jag behåller dem i tio år. Jag följer inte trender, det är inte min grej.

Hur skulle du beskriva din vardagsstil?
– Jag älskar att mixa maskulint och feminint. Under sommaren bär jag mycket klänningar med stora kavajer, och på vintern är det alltid stora kappor med jeans och en kashmirtröja. Mitt röda läppstift är mitt signum. Det lyser upp hela ansiktet och adderar lite färg. Jag älskar det.

Har du alltid varit modeintresserad?
– Inte egentligen. Jag bor i Paris och det är modets huvudstad men mina föräldrar är inte i modeindustrin. Båda mina föräldrar är kockar, så när jag var liten hade jag inget modeintresse alls. Men när jag blev äldre så växte mitt modeintresse i och med internet och tumblr.

Jag älskar att mixa maskulint och feminint.

Vilket stiltips skulle du ge till svenska kvinnor?
– Mitt råd är att inte vara för sofistikerad. När jag exempelvis går på ett bröllop eller en chic fest bär jag aldrig klänning. Jag går dit i stora byxor, en byxdress eller en kostym. Att vara enkel och minimalistisk är väldigt chict för mig. Men svenska tjejer är redan minimalistiska i sin stil, så de behöver ju inte mina råd!