KVINNOFOKUS

Kalendern visar 8:e mars och den Internationella Kvinnodagen är här. Att uppmärksamma kampen för jämställdhet är viktigt för oss, och i det senaste numret av Plaza Kvinna träffar Jonna Dagliden Hunt kvinnor som på ett eller annat sätt förändrar världen omkring dem. Hos oss är alla dagar kvinnans dag.

 

HER GLOBAL NETWORK
Alexandra Avli och Sofia Kacim startade under 2014 HER Global network efter att ha insett att det inte fanns några forum för kvinnor att dela med sig av sina personliga erfarenheter utan att behöva känna konkurrens. Nu finns de i 15 städer världen över och middagar är huvudkonceptet, men de anordnar även kvällar med panelsamtal. Den gemensamma faktorn är att man lämnar visitkorten hemma.

Vad drömmer ni om att uppnå med HER?
Aleksandra: – Ett mål som vi har är att sprida HER till världsdelar där vi inte finns idag, som Arabvärlden och Afrika. Vi har bakgrunder från Balkan och norra Afrika. Där kan ett nätverk som HER göra skillnad på riktigt. Då kan samhällen enas.

Det har hänt mycket sedan 2014 då ni startade, bland annat har Trump valts till president i USA, och en massa kvinnliga nätverk och rörelser har poppat upp. Ser ni ett ännu större behov idag än för fyra år sedan?
Sofia: – Den här typen av rörelse har alltid funnits, men blir mer synlig i och med sociala medier. Det är viktigt att kunna skapa en slags styrka i sig själv, oavsett hur det blåser i samhället, om det så är Trump eller Obama vid makten. HER är ett tecken på hur rätt vi är i tiden. Nu mer än någonsin behövs ett safe space för kvinnor att dela med sig av sina erfarenheter. Kvinnor hör ofta av sig och tackar för att vi skapat HER, och att de för första gången i ett sådant sammanhang inte behövt känna sig arga. Man ska inte behöva vara en arg feminist.

SABINA KARLSSON
Sabina blev upptäckt som modell redan som fyraåring men tog en paus 2008/2009 eftersom hon var trött på att ständigt hetsas till att vara smal. Idag sätter hon, genom sitt arbete, press på modellindustrin.

Vad är det bästa med att vara ”plus size”-modell?
– Personligen så är jag ganska färdig med att bli kategoriserad som ”plus size”-modell. Jag är modell, i min kropp, i en storlek som är naturlig för mig. Jag är verkligen tacksam över att få arbeta med det jag älskar, genom att bara vara mig själv.

Vad anser du måste förändras inom industrin?
– Att fler företag börjar använda sig av en bredare mångfald av modeller, inte bara när det kommer till storlek utan även till olika etniciteter. Jag såg aldrig någon som mig i tidningarna när jag växte upp. Alla behöver vi någon att relatera till, i stället för att man som barn börjar ifrågasätta om man inte är bra nog.

MUSIKDUON VAZ
Systrarna jobbar aktivt för en jämställd musikbransch och driver just nu jämställdhetsprojektet Studio XX, där de bjuder in kvinnor inom branschen till sin studio för att samarbeta i olika låtskrivarprojekt.

Hur vill ni vara med och förändra musikbranschen?
– Vi kommer göra allt i vår makt för att förändra musikbranschen inifrån och arbeta aktivt för att motverka alla former av förtryck. Vi arbetar dagligen med de här frågorna i Studio XX och vi tror att det handlar om att förändra attityder, utbilda och göra människor medvetna om att dessa strukturer finns. Vi tycker att det är män i branschen som bör arbeta med sina attityder och sin kvinnosyn och som ska förändra hur de förhåller sig till kvinnliga artister, producenter och kollegor inom skivbolagsbranschen exempelvis. Det är inte vårt jobb att hitta lösningar på ett problem som så uppenbart ligger hos män. Det vi däremot gör och kommer att fortsätta göra är att lyfta kvinnliga kreatörer och skapa en plattform där kvinnliga konstnärer inte ska behöva hamna i beroendeställning till män i branschen. Vi skapar musik som förändrar statistiken vad gäller kvinnliga kontra manliga upphovsmän, inspirerar andra kvinnor till att starta egna skivbolag och förlag, samarbeta och släppa musik.

Läs mer av intervjuerna och hitta ännu fler powerkvinnor i senaste numret av Plaza Kvinna, ute i butik nu!