Med Levi’s som syre

När mode kräver hållbarhet hittas den gyllene vägen i Mick Keus ateljé i centrala Amsterdam. Från och med mitten av mars blir hans denimkunskaper tillgängliga för hela världen och Plaza Kvinna mötte upp Mick för en pratstund i hans ateljé.

 

Två trappor upp i huset vid Bergstraat 3 i centrala Amsterdam finns en ateljé med vita trägolv, stora fönster, persiska mattor och Levi’s längs väggarna. Ateljén ligger ett stenkast bort från omtalade De 9 Straatjes, gatorna för Amsterdams bästa butiker inom vintage. Åtta kunder besöker varje dag Mick Keus ateljé utefter bokad tid. Åtta människor som, tillsammans med Mick, äntligen vill hitta the perfect fit.
– Jag älskar denim på grund av dess styrka. Det kan vara för evigt. Och ju mer du använder det, desto bättre blir det, säger Mick. Första gången kan ett par jeans kännas stela och hårda, men när du använder dem dag efter dag blir de som en del av dig, säger Mick.

I sex års tid har Mick skräddarsytt vintage Levi’s-jeans efter kundernas exakta mått. Under mars månad förändras saker och ting i företaget; en ny hemsida och webbshop kommer lanseras och Micks skräddarkunskaper blir tillgängliga för hela världen. Utöver att publicera ett dokument där kunden kan skriva in sina mått kommer de även lansera en egen app. Genom appen kan den som vill ställa sig framför sin mobilkamera och få sina mått utmätta digitalt.

Bara Levi’s?
– Bara Levi’s. Jag väntar just nu på en order från Belgien. 400 kilo jeans. Alla är Levi’s och tillverkade mellan 70- och 90-tal. Bara de bästa, helt enkelt.

Att tillverka ett nytt par jeans kräver 11 000 liter vatten. Mick menar på att den konstanta produceringen av denim inte är hållbar.

– Om människan fortsätter som den gör nu, med att konstant konsumera nytt, kommer vi snart inte ha någon värld längre. De modeller jag har här har bättre kvalitet än de jeans som tillverkas idag. De har levt länge och kommer leva i minst lika många år till. Eftersom det redan finns jeans som går att återanvända är nyproducerad denim endast slöseri av resurser. De gamla finns redan här och väntar på ett nytt liv. Passformen är bättre, kvaliteten är starkare och miljön tas tillvara på.

Under ett samarbete med klädjätten GAP syns den världsberömda modellen Lily Donaldson bredvid Mick Keus i de jeans han skräddarsytt åt henne. Den svenske grundaren av modeföretaget RIKA, Ulrika Lundgren, äger par av Micks jeans och ett framtida samarbete mellan deras märken diskuteras i detta nu. Kända profiler, både innanför och utanför Nederländernas gränser, kan inte få nog av Mick Keus arbete. För de har äntligen hittat the perfect fit.