Mersmak för Mocktails

Den alkoholfria trenden breder ut sig – både på krogen och i det egna hemmet. Cocktails utan alkohol, så kallade ”mocktails”, har blivit allt mer vanligare i sociala sammanhang. Nathalie Haglund, bartender på den nya restaurangen Asian Post Office i Stockholm har under lång tid förädlat hantverket och arbetar för att alkoholfria drinkar ska ha samma verkshöjd och variation som övriga drycker på menyn.

Av: Rebecca Jardsdotter

Det alkoholfria uppsvinget är i framfart. De senaste åren har konsumtionen av alkoholfria drycker ökat markant, och trenden spås växa sig ännu starkare. Popularitet syns inte bara på bardisken utan även på marknaden; världens första alkoholfria spritdryck, Seedlip, lanserades i London för bara något år sedan och fick redan då stor uppmärksamhet. I Sverige har också utbudet av alkoholfria val börjat tas på allvar och fler barer anstränger sig för att bevisa hur alkoholfria drinkar kan smaka minst lika gott som sin stingfulla motpart. I sitt sin roll som bartender märker Natalie hur de alkoholfria alternativen slår igenom, sakta men säkert.
– Det behövs inte längre en specifik orsak bakom valet! När större umgängen kommer fram till mig är det mindre vanligt att ifrågasätta och värdera den som väljer alkoholfritt. Det är accepterat att man väljer mocktails av den enkla anledningen att det faktiskt är lika gott. Jag lägger stort arbete bakom smakupplevelsen för att man som bargäst inte ska behöva välja alkoholalternativ för att drinken ska smaka gott. Du ska få mer än bara citrus, soda och socker när du väljer att hoppa alkoholen.

Precis som det vegetariska kökets resa från att vara något excentriskt och extremt till att bli vardagligt och värdesatt, behöver den alkoholfria trenden få fäste genom spridning av kunskap.
– Vet man inte hur man ska gå tillväga för att skapa en alkoholfri drink är det svårt att ta ett första steg. Det är lätt att fastna i vanor och mixa ihop sin vanliga rom och cola i brist på recept och inspiration. Våga fråga bartendern om tips och passa på att kika hur drinken görs på plats.

För Plaza Kvinna har Nathalie tagit fram säsongsbaserade, alkoholfria drinkar inför sommarens festligheter. Smaktrenderna är utmanande men finstämda – balsamvinäger, chili och lakritssmakande thaibasilika får ta plats i de tre olika drinkarna.
– Varje drink har var och en skapats ett särskilt tillfälle. En agerar aptitretare inför middagen, den andra passar utmärkt för balkonghäng i solen och den tredje är perfekt att avrunda middagen med. Precis som med drinkar med alkohol så gör sig vissa smaker bäst vid olika sinnesstämningar.

Nathalies mocktailrecept hittar du i senaste Plaza Kvinna – ute i butik nu!