Mot nya mål

Att försöka förändra ett varumärke med en 160 år gammal historia är ingen lätt uppgift. Men Alasdhair Willis, Creative Director på Hunter, har lyckats med det omöjliga. Med nya flaggkeppsbutiker, spektakulära visningar, ett kreativt användande av varumärkets digitala kanaler och produkter riktade mot en mer modemedveten konsument har han förändrat företagets image – från praktiska gummistövlar till modernt modeföretag, utan att försumma deras arv.


Du har hunnit med en hel del innan du började på Hunter. Hur startade din karriär?
– Jag flyttade till London när jag gjorde min Master på Slade School of Fine Art. Det är en fenomenal stad, även om jag hade det tufft ekonomiskt som en kämpande konstnär. Det tog ett tag, men när jag insåg att jag inte skulle bli en världskänd konstnär och inte kunde fortsätta vara arbetslös startade jag en tidning som hette The Modern Review. Den varade bara i några nummer, men den öppnade upp dörrarna till magasinsvärlden. En bekant sa till mig att alla bör ha fyra karriärer när man fyller 40, vilket var väldigt kontroversiellt på den tiden när alla följde en och samma väg. Jag tyckte att det lät fantastiskt och det öppnade upp en ny nivå av frihet för mig. Helt plötsligt tänkte jag: Ja, det kan jag göra, det klarar jag. Jag testar! Tyler Brule hörde av sig till mig och det slutade med att vi startade tidningen Wallpaper. Medan jag var på Wallpaper startade jag även upp en kreativ agentur vid namn Wink. Efter det fortsatte jag att arbeta direkt med olika varumärken såsom Adidas, David Beckham och H&M för att nämna några. Nu är jag hos Hunter, fast än idag jag en av de största konsulterna åt Adidas. Men Hunter är ett varumärke jag gärna vill förknippas med eftersom jag kände att det verkligen fanns en enorm möjlighet att få göra något speciellt av det när jag blev erbjuden tjänsten som Creative Director 2013.

Vilken var din vision för Hunter när du började som Creative Director 2013?
– Hunter kommer alltid att vara kända för sin Original Boot och jag skulle aldrig vilja förändra det. Märket är redan på väg att bli ett livsstilsvarumärke, men min utmaning ligger i att verkligen få in Hunters andra produkter på marknaden. Men det tar tid, speciellt när man jobbar med ett märke som är över 160 år gammalt. Det finns ett stort arv att ta till vara på som är viktigt att bibehålla, samtidigt som jag försöker bredda varumärket genom att leverera ett komplett koncept. Genom att leverera en ny produkt, en miljö som produkten passar in i och nya inflytelserika människor har Hunters image redan förändrats en hel del – mer på vissa marknader än andra så det finns en del kvar att göra. Men Hunter är starkare än någonsin och varje säsong blir vi bättre.

Vad kan vi förvänta oss av höst- och vinterkollektionen?
– I den här kollektionen har jag hämtat inspiration från norrsken, med en färgskala som går från rosa och rött till blått och grönt. Även element från rymden med naturliga nyanser, projicerat ljus och molnlika formationer syns i kollektionen. Silhuetterna kombinerar form och funktion med ett fokus på att hålla värmen även i kalla klimat.

Du är gift med modedesignern Stella McCartney som lägger stor vikt vid hållbarhet. Hur ser Hunters framtid ut inom det området?
Det är viktigt att ta hand om sig själv och givetvis om vår planet, för det första kan ju inte existera utan det andra. Fler och fler människor börjar inse att lyx handlar om äkthet och att det är gjort av rätt anledning, vilket kommer bli avgörande för alla märken i framtiden, inklusive Hunter. Jag har ett team som jobbar heltid med att aktivt ta fram hållbara lösningar. Just nu jobbar vi med ett väldigt spännande projekt: avvulkaniserering av vårt gummi, vilket innebär att tillverkningsprocessen omvänds. Vi använder oss redan av ett naturligt material men sedan vulkaniseras gummit vilket gör att det blir väldigt svårt att återvinna. Vi har lyckats ta fram en lösning på problemet och målet är att vi ska kunna ta emot alla våra gamla produkter och sedan återanvända gummit. Jag kommer inte vara kvar på Hunter för evigt och jag vill att det ska bli ett välmående företag både hållbart och kommersiellt, så inom 3-4 år skulle jag säga att vi börjar återanvända våra gamla produkter för att skapa nya.

Av: Jennifer Winston