Nio tankar inför ditt väskköp

Att lägga en hel månadslön på en enda väska kan kännas skrämmande och är inte ett beslut som ska stressas fram. Men misströsta inte – hjälp finns att få. Plaza Kvinna ger dig tipsen som guidar till det rätta köpet!

 

1. TÄNK EKONOMISKT
Tillåter din ekonomi ett väskköp? Du kanske faktiskt inte vill äta nudlar i tre månader eller skippa den där efterlängtade semesterresan bara för att du har en läcker väska hängandes på axeln. Undvik att handla med kreditkort och se istället till att spara ihop till designerväskan innan du köper den.

2. VAD ÄR SYFTET?
Är du ute en ny festväska? Eller behöver du kanske en jobbväska som rymmer det mesta och lite till? Det som ser läckert ut på butikshyllan kanske inte rimmar med dina faktiska behov. Gå igenom de väskor du redan har i garderoben för att se vilken modell du brukar använda allra mest.

3. VAR ÄRLIG MOT DIG SJÄLV
Det är lätt att dras med av inspirerande Instagram-flöden där man översköljs av bilder på säsongens hippaste designerväska. Men tänk på att det är ett köp som ska hålla över tid. Så oavsett om du väljer mönster, glada färger, eller något nedtonat – se till att den är DU.

Det som ser läckert ut på butikshyllan kanske inte rimmar med dina faktiska behov.

4. VILKEN STORLEK?
Mini, midi eller maxi? En stor väska kan vara tung och otymplig att kånka med sig varje dag, samtidigt som en liten väska kanske inte rymmer det du behöver. Funder över dina främsta behov. Bär du ofta med dig datorn? Ta i så fall med datorn till butiken för att se att den får plats.

5. GRANSKA NOGA
Har du hittat drömväskan? Grattis! Se bara till att undersöka den noggrant innan du går till kassan. Vänd ut och in på den och granska hur interiören är konstruerad. En välgjord väska ska vara lika vacker på insidan som den är på utsidan.

6. TÄNK PRAKTISKT
Prova väskan i butik och justera axelbandens längd för att se hur den sitter på kroppen. Är det exempelvis långt nog att bära snett över bröstet? Om det exempelvis finns ett särskilt fack för telefonen – ta fram din egen telefon och se så att den passar. Tänk även på att slätt läder är mer känsligt för repor än grövre textur.

7. MATCHA MED KLÄDSELN
Gå igenom garderoben för att se vilken typ av väska som skulle passa din klädstil. Tycker du om att bära mycket färger och mönster så kan det vara en god idé att investera i en enfärgad väska för att undvika mönsterkrockar.

8. NYTT ELLER VINTAGE?
Handlar du second hand har du chans att få ett bättre pris. Men då är det ännu viktigare att granska väskan för att upptäcka slitage och eventuella repor. Med den höga kvaliteten på dagens piratkopior kan det vara lättare sagt än gjort att säkerställa att väskan är äkta vara. Sajten Vestiaire Collective gör exempelvis gedigna kontroller och garanterar äktheten på de varor som säljs.

En välgjord väska ska vara lika vacker på insidan som den är på utsidan.

9. PÅ SÄKRA SIDAN
Sist men inte minst; ta reda på vilken returrätt som gäller i den butik du handlar i, speciellt om du köper din designerväska utomlands.