Strumpbyxor med ansvar

Vi står inför en stor utmaning när det gäller att ställa om till en mer hållbar livsstil. Med det finns hopp! I Plaza Kvinna nr. 2 träffade Jonna Dagliden Hunt entrepenörer som gjort karriär på just hållbarhet. Två av dem var Swedish Stockings grundare Nadja Forsberg och Linn Frisinger, som skapar hållbara strumpbyxor. Läs, inspireras och fundera över vad du själv kan göra för att påverka.

 

Ni gör världens första strumpbyxa gjord på 100% återvunnet material. Hur kom ni på idén?
– För fem år sedan såg jag (Nadja) en dokumentärfilm som handlar om planerat åldrande. I filmen tog man upp strumpbyxor som en produkt som kvalitetsförsämrats över tid för att vi ska handla nya oftare. Det här gjorde nig väldigt nyfiken och jag började läsa på om produktionen av strumpbyxor. När jag insåg vilken otroligt skitig produkt det är föddes idén om Swedish Stockings. Ett halvår senare träffade jag Linn och frågade om hon ville vara med. Sedan körde vi igång tätt efter det.


Varför är det så viktigt med just hållbara strumpbyxor enligt er?
– På grund av dess korta livslängd och att den framställs av råolja. Dessutom är produktionen i sig skadlig för miljön. Cirka två miljarder strumpbyxor tillverkas och slängs på sopberg varje år.


Har ni några råd för att få strumpbyxor att hålla längre och på så sätt få en längre livslängd?
– Håll efter naglar, tånaglar och fötter. Att lägga strumpbyxorna i frysen tar död på alla bakterier och kan vara ett bra alternativ till att tvätta för ofta.

Två miljarder strumpbyxor tillverkas och

slängs på sopberg varje år.

Skådespelaren Emma Watson har uppmärksammat ert arbete samt bär era strumpbyxor. Berätta mer?
– Hon är en fantastisk ambassadör och otroligt medveten när det kommer till hållbart mode. Det var i samband med premiären av filmen Beauty and the Beast som vi blev introducerade för henne och det visade sig att hon gillar våra produkter väldigt mycket. Sedan dess använder hon Swedish Stockings.

Era fabriker använder sig av miljövänlig infärgning, hur fungerar det?
– Vår fabrik är Oeko-tex-certifierad och renar allt vatten som används vid färgnings- processen. Det går åt cirka 700 liter vatten vid färgning av strumpbyxor. Allt vatten renas och återanvänds för att så småningom rinna ut i jordbrukslandskapet intill.

Vad är era främsta tips för att man ska bli mer hållbar i sin vardag?
– Ställa sig själv frågor som var är detta producerat och hur? Medvetenhet inom ett område, till exempel livsmedel, brukar sprida sig vidare till hud- och hårvård, städartiklar och så vidare. Att börja någonstans resulterar ofta i att man blir mer medveten inom er områden.