Experternas guide genom doftdjungeln

Kärleken för dofter kan enkelt hämmas när du står i butiken och blickar ut över hundratals märken och flaskor. I en parfymdjungel som växer sig större för varje år känns det svårt att hitta rätt. Lisa Kjellqvist och Tara Derakshan, doftälskare och grundare av parfymtjänsten Sniph, ger oss svaren på våra parfymfrågor. Dags att dofta rätt.

 

Det är dags att införskaffa en ny doft. Vad ska jag tänka på?
Tara: Parfymer behöver lite tid på huden för att komma till sin rätt och då räcker det inte med ett test i butiken, utan man behöver ha den vid olika tillfällen för att skapa sig en uppfattning om hur man trivs med doften. Det finns oändligt många val där ute och näsan orkar bara med några sniff i taget om man ska ge sig ut i butiker och leta. Det är även svårt att sätta ord på doft och veta exakt vad det är man gillar. Ibland kan man hitta en doft som man inte trodde var ens smak men som man bara älskar.

Hur tar jag reda på vilka dofter jag tycker om och passar i?
Lisa: Var nyfiken, ha tålamod och ta hjälp. Testa och lek runt med så många olika parfymer du kan vid i olika sinnesstämningar, stilar och väder. Kör sedan på de som ger dig en kick åt något håll, exempelvis den som påminner dig om din härliga midsommarflört. Att köra den en slaskig vinterdag är ju ett perfekt knep för att framkalla sommarfeeling. Det finns inga genvägar till de perfekta dofterna. Du behöver investera tid, en gnutta intresse och tålamod för att hitta rätt.

Vad säger en doft om en person?
Lisa: Visst vore det praktiskt om vaniljparfym gav ett vänligt och generöst intryck, och sandelträ signalerade makt och överläge? Men en viss doft kan förstås inte ge ett och samma intryck på alla du möter. Det handlar i slutändan om den som tar emot doften och vad hen uppfattar och associerar doften med. Gillar en person doften av nybakat och kopplar det till trygghet och en snäll förälder, så kommer du garanterat göra ett positivt första intryck om du luktar vanilj. Hur en doft påverkar dig själv och hur du känner dig, skulle jag säga har mer betydelse. Här gäller det att prova sig fram eftersom dofter påverkar oss på olika sätt.

Lisa Kjellqvist och Tara Deraushans gemensamma doftintresse gjorde att de tillsammans dofttjänsten Sniph.

Klassiska parfymreklamer, där du faller för någon med en härlig parfym – finns det sanning i det?
Tara: Forskning antyder att doft helt klart kan spela roll i valet av partner. Förklaringen till det bygger mer på det mest basala i människans biologi, än just vad en person har för parfym. Det handlar mer om att vi sedan begynnelsen lärt oss att attraheras av den uppsättning gener som är så olik vår egen som möjligt, för att undvika att det blir fel i fortplantningen. Utifrån den principen går vi alltså igång på dofter som inte doftar som oss själva. Med det sagt tror jag vi alla upplevt känslan av att krama någon man gillar, och att känslan förstärks av att hen har en parfym man älskar där och då.  

Vilket misstag är vanligt att begå vid parfymköp?
Lisa: Vi har alla gjort ett impulsköp av en snygg flaska på kampanjpris i en taxfree-shop. Det blir sällan bra, och parfymen står och samlar damm i badrumsskåpet. Av ren slentrian kanske man använder den utan att den gör någon skillnad, vilket är synd när det finns otroligt många dofter att uppleva som verkligen kan ge en kick varje dag. Även om en doft i flaska håller länge förändras den ändå i karaktär och koncentration. Ett annat misstag är att man letar efter universaldoften som ska funka jämt. Men vem har egentligen samma kläder på sig varje dag? Signaturdoft är ett begrepp som de stora företagen hamrat in för att få kunder lojala en livstid. Se istället till att upptäcka hur olika dofter får dig att må, våga vara ombytlig och utvecklas.

Hur ser trenderna ut under 2018?
Lisa: Sannolikt håller folkets fäbless för gourmetiska vaniljdrömmar i sig, parallellt med unisex-standardiseringen, samtidigt som trenden att nischparfymer tar plats på modehusens hyllor istället för tvärtom. Trenden fortsätter gå mot att man vill ha unika och nischade parfymer istället för de som finns på massmarknaden. Man använder sig av parfym som identitetsmarkör i en helt ny utsträckning. Eftersom folk reser mer än någonsin vill man enkelt ha tillgång till parfymer som finns utomlands och som knyts till ett minne eller en upplevelse. Fokus har lyfts från att det är en känd logotyp som styr valet av parfym till att doften står i centrum för upplevelsen.

 

Lisa & Tara ger oss de mest populära doftnoterna:

Mysk liksom ros är en av de mest missförstådda parfymingredienserna bland allmänheten men väldigt populär hos våra medlemmar. Mysk ger en torr sötma och ett djup till citrus och blommor.

Tuberos, på svenska ‘natthyacint’ är en väldigt kraftfull vit blomma som verkligen tar plats. Trots sin styrka så är det barnsligt lätt att direkt älska dess tuggummidoft, givet att den är rätt balanserad och inte för mycket.

Kokos, som ju inte ger dig annat än sol, strand och semester utan slut. Kanske är det mina barndomssomrar i Tylösand som gör mig otroligt svag för Hawaiian Tropic-noten. Tuberos och kokos i kombination är en fullträff.