Så fixar du bästa brynen

Man ska inte underskatta vikten av ett par välsvarvade bryn – de kan nämligen lyfta vilket utseende som helst genom att balansera upp eventuella ojämnheter, öppna upp blicken eller framhäva ansiktsdrag. Vi har fördjupat oss i de senaste produkterna och behandlingarna och guidar dig till hur du skapar de perfekta brynen!

Idag är brynen så mycket mer än ett sätt att skydda våra ögon från svett, vatten och smuts; de är en betydande detalj när det kommer till att uttrycka oss och är grundläggande för vårt utseende. Som så mycket annat har även våra älskade bryn fått utstå historiens trendväxlingar, något som ibland inneburit mindre smickrande utseenden och övernoppade bryn där håret än idag vägrar växa tillbaka. Idag är det tack och lov den naturliga looken som regerar, vilket i många fall även är den som är mest smickrande för utseendet – och dessutom en trend som modejournalisten Susanne Ljung tidigare sagt kan ses som ett tecken på ökad jämställdhet.

microb

Med alla hjälpmedel och metoder som existerar idag finns det få begränsningar när det kommer till att skapa sina drömbryn. Utöver alla tänkbara produkter som finns att tillgå kan man enkelt hitta professionell hjälp i form av brynspecialister av olika slag – till och med om man helt saknar hår går det att få till drömbrynen.

Många har säkert hört talas om de supertrendiga 3D-brynen. Ett av de vanligaste sätten att skapa dem är genom Microblading – ett semipermanent sätt att fylla ut och korrigera sina bryn som ger ett väldigt naturligt resultat och som kortfattat går ut på att man skapar hårliknande streck i huden som håller i upp till tre år, beroende på metod. Vi har testat en av de mest populära metoderna, PhiBrows, på salong G Nails Eyes i Stockholm. Gissell Cures, som är grundare av salongen, är master inom PhiBrows Microblading och har mer än ett års väntetid och en kundbas från hela världen. För Plaza Kvinnas läsare berättar hon om hur metoden fungerar samt vad man bör tänka på och förvänta sig om man funderar på att utföra en behandling:

– Metoden är en form av Microblading och är en kosmetisk pigmentering. Den eftersträvar helt naturliga och tidlösa ögonbryn och det är det gyllene snittet som vi utgår ifrån när vi skapar – vi mäter med andra ord just ditt ansikte och utgår ifrån dina egna förutsättningar för att skapa ett perfekt resultat. Vi följer den naturliga stråriktningen (om strån finns) och den naturliga färgen på stråna – inte hårfärg eller kundens egna önskemål.

Hur går den till?
– Vi utför pigmenteringen genom att skära eller skrapa väldigt ytligt på huden med många tunna nålar och tillsätter därefter en individanpassad färg. Det ger ett väldigt naturligt utseende!

Hur länge håller resultatet?
– Har man väldigt fet hy kanske man behöver göra en påfyllning redan efter 6–8 månader och är man väldigt torr kanske man kan vänta 1–1,5 år, men vi kan aldrig garantera hur lång hållbarheten blir. Det är en kombination av terapeutens utförande, din hudkvalitet och hur du tar hand om brynen efteråt

Vad är det viktigaste att tänka på?
– Det allra viktigaste att komma ihåg är att pigmentering inte ersätter makeup, men vill du ha mer effekt är det dock betydligt enklare att sminka dem inför festen. Det tar en vecka innan det har läkt på ytan och fyra veckor innan det är helt läkt, först då kan man se resultatet. Tidigast en månad efter kan man göra ett återbesök (som ingår i priset) och då korrigeras eventuella ojämnheter. De kan upplevas som mörka, tjocka och stora i början men redan efter en vecka har de blivit ljusare och mjukare.

När Plaza Kvinna testar behandlingen upplever vi den inte som särskilt smärtsam, även om den inte är speciellt behaglig. Man får räkna med att det rinner en del tårar då man irriterar området vid tårkanalerna, så mascara är bättre att applicera efter behandlingen. Under det första behandlingstillfället fick testpersonen bedövningsdroppar efter halva tiden och då blev upplevelsen nästintill helt smärtfri. Slutresultatet efter våra två behandlingar är väldigt naturligt och har resulterat i både jämna och fylliga bryn – det är helt klart lite roligare att se sig själv i spegeln när man vaknar på morgonen! Pris: 4 500 kr.

Läs hur du skapar de perfekta brynen
Läs hur du skapar de perfekta brynen

Steg för steg-guide
Tilda Forsgren är grundare och ägare av Skandinaviens första bryn- och fransbarkedja, Rapide for Brows, och är självklart ett riktigt brynproffs! Nedan guidar hon dig till hur du skapar de perfekta brynen:

MÄT
Brynen är inte tvillingar, utan snarare systrar, och vi har ofta ett som vi gillar bättre än det andra. När man ska styla och forma gäller det att försöka uppnå ett så symmetriskt resultat som möjligt. Ett sätt att enkelt kontrollera sin brynform är att hålla upp en pensel: brynets inre början skall alltid gå i linje med näsan, högsta punkten ska gå tvärs över iris och vingen skall alltid sluta i linje med ögat.

RÄTT PRODUKTER
Rätt färg och formula kan vara avgörande för resultatet. Om du har svårt att hitta rätt på egen hand – ta hjälp av någon som kan sin sak. En produkt som alla bör investera i är en bryngel, den passar alla åldrar och såväl män som kvinnor, håller stråna på plats samt ger ett vårdat och fräscht intryck.

PLOCKA VARSAMT
Det värsta du kan göra är att gå och småplocka brynstrån, det gör att de hamnar i ojämn växtfas och ger därmed en ojämn brynform. Du formar dina bryn bäst genom att plocka allt på samma gång, varannan eller var tredje vecka beroende på hur snabb återväxt du har. Alternativt besök en professionell stylist som trådar, färgar och formar brynen – det ger ett mer skonsamt och hållbart resultat. Var noga med att bara noppa de hår som hamnat utanför din önskade brynform och var väldigt försiktig med att noppa för mycket!

VÅRDA
Vårda brynen mellan behandlingarna med en olja eller ett serum för att stärka hårstråna och ge näring till hårsäckarna.

 

01. Brow Thickener, 99 kr, Sephora Med en formula som består av ett lätt puder strukturerar, intensifierar och markerar du enkelt dina bryn. 02. Brow Envy Palette, 340 kr, Too Faced Innehåller två brynskuggor, highlighter, vax, två olika borstar samt en pincett. 03. Brow Marker Couture, 250 kr, YSL Välj mellan att skapa breda eller tunna linjer med YSL:s markeringspenna. 04. Cosmetics Tweezers, 125 kr, Rapide En skarp pincett som lätt kommer åt även de minsta strån. 05. Eyebrow Pencil, 250 kr, The BrowGal Kalasbra klassisk ögonbrynspenna med inbyggd borste och pennvässare. 06. High Brow Glow, 250 kr, Benefit Skapa ett extra lyft genom att addera en highlighterpenna i den undre brynlinjen. 07. 24H-Tri-Feather Brow Pen, 259 kr, Browfood Skapar ett hårliknande 3D-resultat som håller hela dagen! 08. Brow Tamer, 240 kr, Marc Jacobs Håll brynen på plats hela dagen med en transparent gel. 09. Brow Extender, 359 kr, Divaderme Innehåller mineralrik havslera som tillsammans med pigment och naturfiber ger en upplevelse av fylligare bryn samtidigt som den vårdar.

01. Brow Thickener, 99 kr, Sephora
Med en formula som består av ett lätt puder strukturerar, intensifierar och markerar du enkelt dina bryn.

02. Brow Envy Palette, 340 kr, Too Faced
Innehåller två brynskuggor, highlighter, vax, två olika borstar samt en pincett.

03. Brow Marker Couture, 250 kr, YSL
Välj mellan att skapa breda eller tunna linjer med YSL:s markeringspenna.

04. Cosmetics Tweezers, 125 kr, Rapide
En skarp pincett som lätt kommer åt även de minsta strån.

05. Eyebrow Pencil, 250 kr, The BrowGal
Kalasbra klassisk ögonbrynspenna med inbyggd borste och pennvässare.

06. High Brow Glow, 250 kr, Benefit
Skapa ett extra lyft genom att addera en highlighterpenna i den undre brynlinjen.

07. 24H-Tri-Feather Brow Pen, 259 kr, Browfood
Skapar ett hårliknande 3D-resultat som håller hela dagen!

08. Brow Tamer, 240 kr, Marc Jacobs
Håll brynen på plats hela dagen med en transparent gel.

09. Brow Extender, 359 kr, Divaderme
Innehåller mineralrik havslera som tillsammans med pigment och naturfiber ger en upplevelse av fylligare bryn samtidigt som den vårdar.

Text Susanne Barnekow