Sju falska skönhetsmyter

Det går att tvätta sig till ett friskare hår, en detoxkur gör underverk för din hälsa och världens bästa aknemedel stavas tandkräm. Eller? Plaza Kvinna beslöt sig för att gå till botten med de vanligaste skönhetsmyterna och ta reda på hur det verkligen ligger till.

Av: Therése Hallberg

1. Tandkräm tar bort akne.
Att applicera tandkräm istället för en hudvårdsprodukt som verkar mot finnarna med hjälp av till exempel salicylsyra, är ett husmorsknep som många av oss har provat på. Men fungerar vanlig tandkräm lika bra som dyrare aknepreparat när det gäller att ta bort och motverka finnar?
– Tandkräm verkar visserligen uttorkande på akne, men irriterar också huden. Även om det kan kännas skönt att torka ut en finne så är det inte det bästa vapnet. Det du istället ska göra är att läka dem. Torkar du ut huden på ytan så sänder det signaler till kroppen om att producera mer talg, vilket kan göra att tillståndet förvärras och en ond cirkel uppstår. Behandla hellre din akne med AHA- och BHA-syror. De återfuktar, löser upp talgproppar och verkar antiinflammatoriskt, säger Annica Forsgren, auktoriserad hudterapeut.

2. Håret på kroppen blir grövre om du rakar dig.
Vinterhalvårets bortglömda, mjuka och bleka hårstrån har efter några veckor (och drag med rakhyveln) förvandlats till betydligt mörkare och grövre strån. Är regelbunden rakning lika med mer hårväxt?
– Rakning påverkar inte hårsäcken och därmed inte heller hur hårstråna utformas. Hår växer i olika faser och hårsäckarna sitter på olika djup i huden, så allt hår är inte uppe på hudytan samtidigt. Men om du rakar av allt hår längs med hudytan så kommer allt hår upp i samma fas, vilket gör att du upplever att du har fått mycket mer hårväxt. Det går lite att jämföra med att klippa gräset. När du rakar dig så blir håret som en jämn och tät matta när det växer upp, säger Annica Forsgren.

3. Cellulitcreme tar bort dina celluliter för gott.
Celluliter består av underhudsfett som klumpar ihop sig under huden. Tillståndet är vanligast hos kvinnor efter puberteten, inte sällan efter en graviditet. Många av oss har dem och vill också bli av med dem, men att få bort celluliter permanent är en svår uppgift. Ett tips är att smörja in huden med uppstramande cremer, som ofta innehåller sammandragande koffein och ger ett tillfälligt mildrande resultat. Men hur är det med produkterna som lovar att trolla bort groparna för gott?
– Det finns tester som visar att en del celllulitprodukter har viss effekt. Dock är det i princip alltid i kombination med applikationstekniker och olika typer av massager som ska göras varje dag och under längre tid, säger Annica Forsgren.

4. Slitet hår och kluvna hårtoppar kan repareras.
Vi har alla sett reklambilder för schampon som sägs kunna laga de mest sönderslitna hårtoppar. Drömmen om ett vackert hår är bara en hårtvätt bort. Eller?
– Ett hår som är riktigt förstört går inte att laga. Kluvna hårtoppar kan repareras kosmetiskt med hjälp av stylingprodukter som tillfälligt sluter topparna och polerar dem för stunden. Det här är dock en effekt som försvinner så fort du tvättar håret, säger Karin Saleh som är frisör och färgtekniker.
Men det finns hopp. Den populära intensivkuren Olaplex har en viss reparerande effekt.
 – Olaplex innehåller en molekyl som sammanlänkar hårets svavelbindningar och skapar svavelbryggor, vilket gör håret starkare. Olaplex kan inte laga ett helt trasigt hår, men det kan förbättra och förhindra skador på sikt, menar hon.

5. Att köra en detoxkur renar din kropp på giftiga ämnen.
Trenden med att detoxa sin kropp med hjälp av till exempel te och juice växer sig allt starkare. En snabb googling på ämnet ger över 130 miljoner träffar. Och att kunna dricka eller fasta sig till en sundare kropp och ett piggare sinne låter ju onekligen lockande, men fungerar det verkligen?
– Nej, det stämmer inte. Giftiga ämnen tas om hand av lever och njurar som ser till att kroppen blir av med dem. Det som brukar betraktas som giftiga ämnen är i de flesta fall fettlösliga ämnen, vilket innebär att de inte försvinner om du dricker mycket, alltså detoxar, säger Gisela van der Ster, legitimerad dietist.

6. Grönsaker och frukt som har varit nedfrysta saknar näring.
Att frysta grönsaker skulle vara mindre nyttiga än tinade är en myt som har fått många av oss att tveka vid frysdisken, men det är inte sant. Frysta grönsaker behandlas tvärtom med värme innan infrysningen, vilket innebär att de faktiskt bevarar sin näring bättre. Näringsvärdet kan dock minska om du tinar och fryser om dina grönsaker vid upprepade tillfällen. Med det sagt kan de frysta grönsakerna och frukterna till och med innehålla mer näring än de färska som legat några dagar på hyllan i mataffären.
– Eftersom grönsaker och frukter i de allra flesta fall fryses direkt efter skörd, kan de alltså på så sätt till och med innehålla mer vitaminer, säger Gisela van der Ster.

7. Ju mer du svettas, desto mer effektiv är din träning.
Känns ditt träningspass inte som en riktig prestation förrän du svettas riktigt ordentligt? Tänk om! Hur effektiv din träning har varit kan inte mätas i din transpiration. Hur mycket du svettas beror på både din dagsform, hur du tränar och hur dina gener ser ut. Hur mycket vi svettas är helt individuellt. Däremot kan det vara så att din svettmängd kan öka ju bättre kondition du får.
– Ju mer du svettas, desto mer vätska och salter förlorar kroppen – något som ju inte säger något om effektiviteten av träningen. Däremot kan du bli extra trött av dessa försluter, vilket kan misstolkas som att du har blivit trött av själva träningen, säger Gisela van der Ster.