5 träningstips du INTE hört förut

Är du inte heller intresserad av att platsa i Gladiatorerna eller att ha hög status i crossfit-sammanhang, men vill gärna ha den där sparken i baken som tar dig till gymmet eller ut i löparspåret några gånger i veckan? Plaza Kvinnas Cecilia Persson reder ut hur du kan göra för att hitta träningsmotivationen i vår.

Beach 2016 är för länge sedan över – thank god. Eller? För trots att man kanske helst inte vill erkänna det är det oftast lättare att motivera sig till att göra sina pass på gymmet när man vet att man (förhoppningsvis) kommer att spendera en stor del av sin tid i bikini, shorts och singoallatoppar. Men varför bli trött och glåmig bara för att det är vinter? Under den här årstiden och de kommande månaderna blir det ju faktiskt tydligt vilka som tränar för andras skull och vilka som faktiskt gör det för att må bra, bli starka och orka mer.

För ett tag fick jag den finaste utseenderelaterade komplimangen, i en bar ett stenkast från Stureplan där jag stod på ett mingel med ett glas bubbel i handen: ”Du ser stark ut.” Som du kanske anar, i och med kontexten, är jag långtifrån den mest vältränade personen – jag gillar (okej, älskar) mat och att chilla – men tar mig också oftast i väg till gymmet några gånger i veckan och har tagit mig igenom åtminstone ett Tough Viking-lopp i år. Inte med målet att få ett så kallat thigh gap som var poppis ett tag, utan snarare för att kunna äta och dricka vad jag vill, ungefär som Brita Zackari som startat det genialiska träningskontot @I.hate.working.out på Instagram. Och som proffsboxaren Madeleine Vall Beijner träffsäkert säger: ”Det trillar liksom inte ned några extratimmar från himlen och där man hux flux känner ett otroligt sug efter att köra skiten ur sig själv” – du måste aktivt välja det.

Jag tänkte därför dela med mig av några tips till dig som inte är mästare i någonting, som inte har tränat regelbundet genom hela livet och som har lätt för att välja att softa i soffan med Netflix framför ett hårt pass på gymmet (för att sedan softa framför Netflix efter passet, så klart). Antagligen riktar de sig till dig som liksom jag inte vill lägga all din tid och tankeverksamhet på träning, men ändå få de där uttjatade men ack så härliga hälsofördelarna.

Let’s go – här är fem (ganska okonventionella) tips för att hålla träningsmotivationen uppe:

Dejta/häng med/bli tillsammans med personer som tränar mycket

De kommer inte att ha all tid i världen att hänga i soffan och äta ostbågar tillsammans med dig, och då kan du lika gärna också ta en sväng förbi gymmet. Du blir som du umgås, eller hur?

 

Ta makten över ditt Instagramflöde

Följ inte Victoria’s Secret-modeller eller Kim Kardashian bara för att alla andra gör det – om du inte får ut något gott av det eller blir inspirerad är det bara att rensa i ditt flöde. Så kallad thinspo har aldrig inspirerat mig, bara gett mig ångest. Nej, inför att vi skulle köra Tough Viking fyllde jag i stället Instagramflödet med atleter som @annalee.ocr.sweden, @lofsans och @fanny_josefine.

 

Skippa tjejgymmet

Ta plats i den vanliga fitnesshörnan och kör dina övningar, som du googlat fram om du inte kan några sedan innan (muscles.se har till exempel en sjukt bra övningsbank med grymma instruktioner). Motivationen till att visa den där superbiffen med 60 centimeters omkrets per arm att du minsann också kan styrketräna gör att du väljer tyngre vikter än du hade gjort annars – och även om du inte kan mäta dig med honom är du på god väg. För du vet väl: om du sätter löjligt höga mål och misslyckas så når du ändå mycket högre än vad du hade gjort annars.

 

Slösa aldrig en hårtvätt

”Jag var tvungen att tvätta håret, så jag tränade” skrev någon känd träningsprofil till en bild hon lade upp på Instagram. Och det här kanske är det ytligaste träningstipset du någonsin kommer att höra – men det funkar! Om du ändå behöver tvätta håret; varför inte köra ett svettigt pass innan? Jag, som på senare dagar blivit snooze-drottning och genom alla år varit sjukt morgontrött, trodde att jag skulle hata att träna på morgonen. Men det visade sig att det passar mig helt perfekt; du har fortfarande tid att göra allt du kan tänkas vilja göra på kvällen efter jobbet – dessutom med nytvättat hår.

 

Do or do not. There is no try

Du försöker inte träna inför ett lopp eller någon annan utmaning – antingen så tränar du inför det eller så gör du det inte. Se det inte som ett misslyckande om det blir för få pass en vecka, utan kom ihåg ditt mål och gör allt framöver för att du ska nå dit. Oavsett hur det går på dagen D vet du med dig att du har gjort ditt bästa med de förutsättningar du har (sockersug och tillfällig akut lathet under resans gång är bara mänskligt och något du inte behöver lägga någon större vikt vid).