Helgläsning: “Hälsa och fitness hamnar alldeles för nära varandra”
Många blev förvånade när träningsbloggaren Sofia “PT-Fia” Ståhl för några år sedan drabbades av utmattningssyndrom. För Plaza Kvinna berättar hon att det är dags att sluta kräva för mycket av oss själva och omvärdera vår definition av hälsa.
Du jobbar med hälsa men drabbades själv av utmattningsdepression 2012. Vad var det som gick fel?
– Vilken intressant, och lite förolämpande, formulering. Jättebra att den kom för just det där har jag fått höra från dagen jag blev sjuk. Att ha hälsa som yrke betyder inte att man är immun mot sjukdomar eller psykisk ohälsa, precis som att en tandläkare kan ha dåliga tänder och att någon som jobbar med ekonomi kan ställa till det med sin privatekonomi. Det finns många anledningar till att jag blev sjuk i utmattningsdepression. Förenklat så var det en kombination av det trauma som kom av att jag utsattes för psykisk misshandel när jag bodde i USA efter studenten, dålig självkänsla, år av för lite återhämtning och för stor arbetsbelastning, en oförmåga att sätta gränser med mera.
Vad är hälsa för dig?
– Kortfattat så skulle jag nog vilja beskriva det som en strävan efter att försöka skapa balans i livet. Hälsa och balans är inte något vi får och sedan har resten av livet. Det är något som vi dagligen behöver skapa förutsättningar för, och hälsa är att komma ihåg att vara mänsklig.
Jag vill gärna ta tillbaka motionären och påminna om de små valen som gör stora skillnader
När bör man söka hjälp, och vart ska man vända sig?
– Oavsett av vilken anledning du mår dåligt är det bra att komma ihåg att du inte behöver lösa det själv. Det är snällt mot dig själv att i den situationen våga be om hjälp. Berätta för någon du litar på och be hen hjälpa dig att söka hjälp. Kanske behöver du att den personen ringer och bokar en tid och hjälper dig praktiskt. Att hen finns där och stöttar och följer dig till läkaren. Ett generellt första steg kan vara att gå till sin husläkare och be dem skicka en vidare. Sedan uppmuntrar jag ofta till att våga söka terapi. Det har hjälpt mig mycket och jag har sett många i min omgivning bli hjälpta – förutsatt att man hittar en terapeut som man känner förtroende för.
Vilka upplever du är de största missuppfattningarna kring hälsa och träning idag?
– Att vi vanliga människor med vanliga liv, alltså vi som inte har idrott eller elitsatsning som yrke, ska träna som eliten, äta perfekt och att allt blir ytterligare en prestation. Jag vill gärna ta tillbaka motionären och påminna om de små valen som gör stora skillnader. Hälsa är personligt, och får gärna vara privat. Vi behöver nog lyssna mer på oss själva, vår kropp och vad vi vill och behöver istället för att låta oss trollbindas av trender, vad alla andra gör och vad som verkar bra i teorin. Gör det så enkelt som möjligt genom att börja lägga till en hälsosam grej om dagen. Som att säga nej, ta en promenad, lägga bort telefonen, baka något själv och liknande.
Det snällaste du kan göra är att utgå från dig själv och dina förutsättningar
Hur hälsosamma är egentligen många av dem som i sociala medier och bloggar försöker visa upp en så kallad hälsosam livsstil?
– Det är svårt att säga, men jag upplever att hälsa och fitness hamnar alldeles för nära varandra. Många konton tenderar att fokusera på att träna varje dag, att visa upp sin kropp, att äta perfekt (vad det nu är), att vara hård mot sig själv, att göra väldigt mycket av det som anses hälsosamt, att använda ord som ”fusk” och ”unnar mig” och måla upp hälsa som prestation och allt eller inget. Det blir så mycket fokus på kroppens utseende och form, och jag önskar att vi kunde få se mer helhetstänk och skapa en snällare och mer tillåtande atmosfär kring en hälsosam livsstil. Vi försöker ju alla bara hinna vara människor.
Hur skapar man en hållbar livsstil som är bra för kropp och själ i längden?
– Det finns nog inte ett svar som gäller för alla. Det snällaste du kan göra är att utgå från dig själv och dina förutsättningar. Bygg ditt livspussel baserat på vad ditt liv innehåller här och nu, och ta hänsyn till att livet ibland kräver mer av oss, vilket gör att vi behöver kräva mindre av oss själva. Påminn dig om att hälsa innehåller så mycket mer än hälsosam mat, träning och sömn. Jag vill även räkna in självkänsla, självbild, trygghet, stress, vardaglig rörelse, relationer, egentid, krav och liknande. Hemligheten är kanske att utgå från att hälsa är en kärlekshandling – dina hälsosamma val bör vara snälla mot dig och din kropp.
Hur ser din egen träningsrutin ut idag, och hur har den förändrats genom åren?
– Jag är uppvuxen i skidspåren med tävling varje helg och träning flera gånger i veckan, så att träna eller framförallt att röra på mig är grundläggande för mitt humör och välmående. När jag började jobba som personlig tränare blev det mycket styrketräning och militärträning. När jag blev sjuk var jag sängliggande och oförmögen att ta mig ur sängen under långa perioder, vilket såklart gjort att jag inte tränade alls under många månader. Idag tränar jag med en PT en gång i veckan, vårt fokus är fortfarande att bygga tillbaka min grund efter utbrändheten. Det är så viktigt att rehaba efter utmattning. Utöver det promenerar jag så gott som dagligen, står ofta på yogamattan hemma och styrketränar ibland en extra gång i veckan. Jag har ingen plan – att träningen är prestationslös och lustfylld är högsta prio.
När jag blev sjuk var jag sängliggande och oförmögen att ta mig ur sängen
Du släppte nyligen boken Trappträning. Hur kom det sig att du skrev en bok om just det?
– Framförallt för att jag ville skriva en träningsbok som påminner om hur enkelt det kan vara. Trappor finns överallt, är gratis för alla och det krävs inga förkunskaper. Trappor finns både inomhus och utomhus och är ett roligt och utmanande redskap som tar hand om styrka, kondition, balans och koordination. Jag själv har tränat i trappor i olika perioder av livet sedan tiden med barmarksträning och skidåkning. Ofta är jag ute och promenerar, passerar någon trappa och får ett infall att stanna till och göra någon övning eller springa det snabbaste jag kan upp några gånger. Det behöver inte vara krångligare än så.
Din bästa lärdom som du vill dela med dig av till andra?
– I dagens uppkopplade, prestationsinriktade och multitaskande samhälle: ”Var där du är när du är där, och gör det du gör när du gör det”. Kort och gott: öva på att vara här och nu och göra en sak i taget.
Av Cecilia Persson