Ensam i jul? Du är inte ensam!

Få talar högt om ensamhet, särskilt kring högtiderna, men många delar känslor av ensamhet eller misslyckande. Vi bad psykologen Anna Bennich reda ut vad det egentligen handlar om.

Jul, jul, strålande jul: en tid för återhämtning, lugn och ro och tid med nära och kära. För många av oss är bilden av julen romantisk och härlig, men kanske inte alltid helt överensstämmande med verkligheten. För i takt med att nedräkningen till dopparedagen pågår går vi ofta och väntar på ett magiskt rosaskimrande lugn som ska lägga sig som ett mjukt täcke över oss, medan vi i själva verket känner oss ännu mer stressade över julbestyr, inköp av olika slag och jakten på den rätta julstämningen.

Det kan vara skönt att få klaga lite över tidsbrist och idétorka kring julklapparna som ska ges bort på decembers glöggpartyn, men i all självförvållad stress är det lätt att glömma bort dem vars associationer till julen inte är odelat positiva eller rentav negativa och ångestfyllda.

En spontan och snabb rundfrågning bland några vänner, kollegor och familjemedlemmar avslöjade lika många olika känslor och förhållningssätt till julen som antalet personer. En är en riktig julfantast som börjar peppa för högtiden redan i oktober. En annan hade på grund av sin mammas bortgång i december bara negativa känslor kring julen och hela månaden, fram tills att hon fick egna barn och därmed en ny relation till julen. En tredje firar julen med bara sin mamma som sällskap i brist på annan släkt och familjemedlemmar i Sverige. En fjärde känner sig splittrad med skilda föräldrar och har ständigt dåligt samvete över vem hon ska välja att tillbringa julafton med. En femte har växt upp med en alkoholiserad förälder och ser mest på julen som en långhelg av extra mycket fylla och kaos. Listan på de olika känslor som julen väcker kan minst sagt göras lång.

Samtidigt matas vi med lyckliga och mysiga inlägg på Instagram, Facebook och Snapchat där allt ser helt fantastiskt ut och där alla verkar ha en helt underbar tillvaro. Upplever man att man är utanför eller rentav ensam resten av året blir känslan lätt extra påtaglig under högtider som julen, berättar psykologen Anna Bennich Karlstedt.

– Ja, högtiderna är stunder som är gjorda för umgänge – titta bara på all reklam med tokiga familjer, där julgranen ramlar men alla skrattar och delar på chokladaskar och kramas, eller på alla bilder på härligt umgänge i våra sociala medier. Det blir så extra tyst och tomt för den som är ensam under högtider. Många blir väldigt nedstämda och deprimerade under de perioderna. De flesta har inte heller ett jobb att gå till under ledigheterna, en plats som kanske är det enda stället där man har mänsklig kontakt. Ännu värre är det för många pensionärer och gamla.

Siffror från Statistiska Centralbyrån från 2013 visar att nästan 300 000 personer i Sverige lever sina liv mer eller mindre ensamma, och drygt 14 procent av dem som deltog i undersökningen uppgav dessutom att de inte har en enda nära vän utöver eventuell partner. Är du ensam är du alltså ironiskt nog inte ensam om det. Ändå hör vi sällan personer som pratar högt om sin ensamhet. Anna Bennich Karlstedt förklarar varför det ofta finns ett stigma och ett tabu kring att erkänna att man ibland eller ofta känner sig ensam.

– Framför allt för att vi känner en oerhörd skam över att vara ensamma. Vi är ju flockdjur – vi ska vara med varandra, vi ska tillhöra en grupp, vara älskade och så vidare. Är vi ensamma dyker massor av smärtsamma tankar upp: ”Jag är inte värd att älskas”, ”Jag är bortvald”, ”Det är något fel på mig”, och de tankarna är vansinnigt plågsamma och väcker skam. Därför försöker många dölja sin ensamhet – ljuger om vad man gör på semestern, håller sig inne, visar sig inte ensamma ute på stan – vilket i sin tur ökar isoleringen och sätter igång negativa spiraler.

Anna Bennich Karlstedt förklarar att det finns två sorters ensamhet: en är den faktiska, ofrivilliga ensamheten där man är helt ensam utan människor att umgås med, något som alltså lätt blir extra påtagligt under sommarledigheten eller högtider där tanken är just att umgås med familj och vänner. Men ensamhet behöver inte bara drabba den som har ytterst lite eller ingen kontakt med andra människor. Enligt Anna Bennich Karlstedt är en av de viktigaste faktorerna i samvaron med andra att känna sig sedd.

– Att känna att man är älskad och att man duger som man är, trots att man visar upp sitt innersta och det oputsade, ofixade och ofiltrerade, är oerhört viktigt för oss. Så kan det inte vara bland alla vi umgås med, men om den möjligheten inte finns med åtminstone någon eller några kan man känna sig väldigt ensam trots att man har människor omkring sig. Att känna samhörighet med andra handlar ju många gånger om annat än bara fysisk närvaro. Att känna sig ensam bland andra beror ofta på att man inte känner sig sedd eller trygg nog för att visa vem man är. Kanske känner man sig också väldigt annorlunda än dem man har omkring sig, att man inte passar in eller inte förstår dem. Det kan också leda till ensamhetskänslor.

Oavsett vad vi ser för uppdateringar från vår omgivning och andra i vårt flöde under julen och andra högtider är det alltså långtifrån säkert att alla har det mycket bättre än vi själva. Men är du en av dem som tror att du kommer att känna dig lite extra ensam under helgdagarna menar Anna Bennich Karlstedt att det finns några olika tillvägagångssätt om du inte vill vara ensam hemma under högtiderna.

– Man kan till exempel anmäla sig som volontär till olika ställen som jobbar med utsatta människor under julen; det finns soppkök och andra aktiviteter där man kan umgås med andra volontärer och även med människor som inte har eget boende. Man kanske också kan fundera på om man vågar ta mod till sig och fråga om man kan få hälsa på någon person under mellandagarna, som någon granne, kollega eller syster. Att övervinna skammen och rädslan för att bli avvisad är svårt, men skriv ned om det finns några personer som kan vara möjliga. Överväg sedan för- och nackdelar. Räkna med ett par avvisanden, kanske blir det ett ja vid det tredje försöket? Numera finns det också sajter på nätet där ensamma personer kan mötas, skriva och prata med varandra. Flera av dessa forum ordnar också aktiviteter för ensamma eller singlar. Att söka upp ett sådant forum kan vara en idé. Känslan av att inte vara ensam om att vara ensam kan kännas lite trösterik. I bästa fall hittar man någon man verkligen tycker om att prata med.

3 råd till dig som känner dig ensam:

Kartlägg din ensamhet
Beror känslan av ensamhet på att du faktiskt inte möter människor i din vardag eller på att du inte känner dig trygg och bekväm med de människor du har omkring dig?

Våga chansa
Det kan kännas skrämmande att riskera ett nej när du bjuder hem någon eller föreslår en aktivitet utanför de naturliga mötesplatserna, exempelvis efter jobbet. På samma sätt kan det finnas ett inre motstånd mot att ge sig in i sammanhang där alla redan verkar känna alla. Men faktum är att de flesta blir glada över att bli tillfrågade – och kanske är det en blivande vän eller partner som väntar runt hörnet.

Lägg upp en plan
Vad kan du göra för att åtgärda detta? Det kan handla om allt från att engagera dig i något du brinner för till att gå med i en förening eller börja med en ny aktivitet. Se över ditt umgänge och sök dig till människor du tror att du skulle ha något gemensamt med.

Av Cecilia Persson
Illustration Moa Dunfalk