Ett rosa drömhem

Tänk dig att vakna upp bland rosa moln – i Elin Ullenius mysiga lägenhet spelar den romantiska färgen huvudrollen i inredningen.

Helst drömmer hon sig bort till svunna tider och låter föremålen ta med henne på en resa genom historien.

Att kliva innanför dörren hemma hos Elin Ullenius är som att kliva in i en rosa dröm mitt i centrala Stockholm. Här möts man av secondhandfyndade möbler, rosa väggar och gröna växter. Om Stockholm upplevs grått och tråkigt utomhus är känslan den motsatta inne hos Elin.

Låter man sig dessutom drömma sig bort en liten stund skapar de rosa väggarna, den rosa sammetssoffan och den rosa flamingon som står i ett av fönstren snarare en känsla av att befinna sig i ett varmt Miami. Att färgen rosa har en särskild plats i Elins hjärta är tydligt:

hemma1

– Det började med sovrummet. Vi bestämde att vi skulle ha ett rosa sovrum. Man blir ju glad av ett rosa sovrum! Och sedan ville jag testa allt mer – jag målade matbordet rosa, vilket min man hatar så det blir nog svart igen, men jag tycker det är så härligt. All mat blir så fin mot det rosa bordet.

Vi sitter i den rosa sammetssoffan från 40-talet som paret budade hem från Bukowskis, och runtomkring oss springer lilla Ettie och leker. Elin berättar om alla detaljer som fyller hemmet – den nyinköpta golvlampan, de två soffborden som egentligen är två inbyggda krukor och stolarna som en kompis hittade utomhus och som skickades iväg på ommålning. Trots hemmets mysiga känsla hade familjen faktiskt planer på att flytta. Elin och hennes man hade för ett år sedan köpt en lägenhet i ett nybyggt hus, men innan de hann flytta in bestämde de sig till slut i stället för att behålla sin nuvarande lägenhet och renovera upp den.

– Vi köpte och sålde vidare. Jag är så glad att vi gick på magkänslan och vågade sälja trots att vi planerat i tre år för att köpa den. Jag ville inte bo där, och inte Kristoffer heller. Folk undrade nog lite vad vi höll på med när vi bestämde oss för att behålla lägenheten och bo kvar. Vi älskar området vi bor i nu, så vi kände att vi testar och ser om vi kan bygga om i stället. Det gick ju jättebra. Och vem vet, trapporna kanske förlänger livet med några år! Drömmen är att ha en liten stuga på landet också, framförallt nu när vi bor lite mindre i stan.

Tittar man sig omkring i lägenheten verkar renoveringen ha gått som en dans. Elin instämmer:

– Det svåraste var att få ihop allt; man har ingen aning om någonting egentligen. Ingen byggfirma ville ta på sig att mäta glasväggen till köket, men den passade perfekt och allting har löst sig så himla bra. Det blev nästan bättre än vi tänkt oss och ytorna känns större än innan renoveringen.

Det var också i samband med renoveringen som Elins intresse för inredning växte.

– I och med att vi renoverade lägenheten blev det mer påtagligt och nu har jag bra koll på vad jag gillar. Jag har också haft mer tid för det nu när jag varit mammaledig.

hemma2

Vad inspirerar dig?

– Instagram är väldigt tacksamt eftersom man kan följa både privatpersoner och företag, men rent generellt går jag mest på vad jag själv gillar. Jag litar på magkänslan, vilket gör att det blir en hel del spontana inköp.

Hellre hitta saker i en container än att köpa nytt.

hemma3

Vilket är ditt senaste inredningsköp?

– Golvlampan i hörnet och en rund spegel som jag inte hunnit hänga upp än. Jag brukar hänga hos en kille vid Odenplan som köper dödsbon. Han får in nya saker varje dag och jag kan nästintill få ångest om jag missar något. Jag försöker gå dit så ofta jag kan. Han håller till nere i en källare men ställer ut lite möbler på gatan ibland, i övrigt är det väldigt anonymt.

En adress tack!

– Nej, den behåller jag för mig själv! Jag har tänkt flera gånger att jag ska fråga om jag får börja jobba där – styra upp stället och fixa ett Instagram-konto – men vi får se. Han har så mycket bra grejer och ser jag något fint så måste jag köpa det. Jag får alltid stammisrabatt. Jag tror inte han förstår själv hur mycket bra saker han har. Och när det kommer till second hand måste man ju slå till direkt.

Har du några regler när det kommer till inredning?

– Nej faktiskt inte, jag tänker inte så. Oftast tänker jag ingenting. Ibland blir det fel och ibland får något ligga under sängen tills det har hittat sin plats. Jag vet bara när jag får en känsla för något, sedan kanske jag inte vet exakt var det ska hänga eller stå men eftersom jag oftast köper gamla grejer måste man ju slå till där och då. Hellre hitta saker i en container än att köpa nytt. Jag älskar sådant. Jag är alltid på jakt!

Har ni något i hemmet från till exempel Ikea?

– Ja, köket! Eller stommarna är från Ikea men sedan är luckorna från Pickyliving. Man vill ha något att vila ögonen på och då är det härligt om det finns en historia bakom. Jag gillar att köpa dödsbogrejer. Det känns som att jag tar hand om de här möblerna och jag gillar den tanken – att möblerna lever vidare.

Hur är din syn på skandinavisk inredning?

– Fruktansvärt tråkig faktiskt. Det är inget som får mitt hjärta att slå. Det kan vara härligt om det är mycket ljusinsläpp, men med tanke på att det är så grått och tråkigt här större delen av året vill jag att hemmet ska kännas härligt och varmt.

Så vad är ditt bästa inredningstips?

– Gå på magkänslan! Jag är nog ganska medveten om vad jag gillar. Vad kan egentligen gå fel? Om det blir fult får man göra om. Även om man sätter upp en hel tavelvägg så är det bara att göra om det om det blir fel. På samma sätt som man klär sig efter väder och vind kan man göra om hemma utifrån hur man känner och mår.

Text: Emilia Klang.
Foto: Pär Olofsson.
Styling: Jennifer Winston.