Baka Ristorante Belloras surdegsbröd!

Gemytlig, ombonad och alldeles, alldeles underbar! Så beskriver vi bäst restaurang Bellora. Restaurangen, som tornar upp sig mitt på paradgatan Avenyn i Göteborg, öppnade sina portar i maj 2015 och har snabbt tagit en given plats på västkustens matscen. Till Ristorante Bellora går man för omtanken kring råvarorna och för italiensk mat i ny tappning – de italienska smakerna fintar snabbt bort känslan av att befinna sig i ett vintrigt Sverige och den spektakulära miljön får oss att vilja återvända igen och igen. Precis som till Italien.
_mg_4300Testa att laga Belloras surdegsbröd!

bellora-3-6

– Historien om vår surdeg är så himla fin. Ursprunget för vår surdeg hade vår sicilianske bagare Turi med sig från Sicilien när han flyttade hit. Då är Turi fjärde generationen i hans familj som använder denna surdeg och nu har vi den till pizzor, bröd och andra bakverk här på Bellora, berättar Belloras restaurangchef Mariana Valderrama Gaete.

  • 10 dl vetemjöl (special eller fullkorn)
  • 120 gr surdeg
  • 3,3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk olivolja

Blanda 6 dl mjöl med vattnet och blanda ihop till en deg i 10 minuter.

Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop ingredienserna tills degen är jämn och inte längre klibbig.

Lägg i saltet i degen.

Arbeta in olivoljan i degen med mjuka rörelser, som om du masserar den, tills den absorberat all olja.

Låt degen vila i kylskåpet 24–48 timmar – ju längre, desto mer lättsmält bröd.

Ta ut degen från kylskåpet, strö lite mjöl och lägg degen på bordet. Rulla den tre varv. Forma den sedan till en platt rugbyboll, spetsig ute i kanterna och rund i mitten. Skär en tunn linje mellan de två spetsarna. Då öppnar sig skorpan fint utan att spricka.

Låt brödet vila i rumstemperatur (20–23 grader).

Sätt ugnen på 200 grader (ej med varmluftsfläkt). Grädda brödet i ungefär en halvtimme eller tills skorpan fått en fin, mörk, karamellaktig färg.

Text Emilia Klang