Laleh äntligen tillbaka!

Efter tre år av tystnad är allas vår Laleh äntligen tillbaka. För stunden är hon trippelaktuell med den nya singeln Tack Förlåt, ett kommande album och en stor sommarturné med start efter midsommar. Genom genuina texter sjunger hon ofta om människans relation till vår jord – något hon själv både brinner för och har en komplex relation till. I hennes nya album väljer hon att gå tillbaka till kärnan och funderar på vad det egentligen innebär att vara människa. Laleh – vi har längtat efter dig.

I Los Angeles skiner solen – staden som Laleh sedan några år tillbaka kallar sitt hem. Under 2005 släppte hon sin första platta som med hiten Live tomorrow blev en succé. Plattan gjorde också att hon som första kvinna tog emot priset som Årets Producent på Grammisgalan samma år. Sedan dess har multitalangen Laleh fortsatt att blomstra och idag skriver, producerar och lever hon på USA:s västkust. Demi Lovato och Ellie Goulding är två artister hon producerat musik för samtidigt som hon arbetat på eget material. Efter det senaste albumet med låtar som Bara Få Va Mig Själv och Aldrig Bli Som Förr har första singeln från hennes kommande platta nyss släppts – Tack Förlåt.
– Jag försöker klura ut livet ibland och jag har insett att jag alltid landar i det enklaste av enkla: tack och förlåt. Det är bara genom tacksamhet som man kan känna lycka och det är bara genom lycka man kan känna tacksamhet. Förlåtet kommer från att veta att världen inte är skyldig dig något, snarare tvärtom. Inte på ett tråkigt sätt utan på ett positivt sätt. Man tar upp plats här på jorden och att känna en liten skyldighet för det tycker jag är viktigt.

Sätter de tankarna ton för ditt kommande album?
– Alla låtar har olika sound, men grundtanken med vad som gör oss till människor, vad det egentligen innebär, är något jag ständigt går tillbaka till. De första raderna på Tack Förlåt är ”Har du hört allting vi säger, det är sådant som man bara gör. Men om allt det vi gjorde inte var för kärleken, vad är det då man gör det för?”. Det är så lätt att vi målar upp bilder av vad livet betyder och vad det går ut på. Jag försöker påminna mig själv om att kärleken är störst och viktigast, vilket jag alltid landar i. Det är svårt att förmedla något så självklart på ett sätt som känns kul, men jag har ständigt utmanat mig själv.

Blottar dina nya låtar vem du verkligen är?
– Jag är inte tydlig med hur mitt liv ser ut eller vad som händer i mitt privatliv, men det finns en sårbarhet och öppenhet i låtarna. Man kanske inte lär känna mig som person, men man får lära känna kärnan i mig och vad som gör mig till människa – den viktigaste delen av mig.

I dina texter sjunger du också mycket om jorden och miljön. Är hållbarhet något du brinner för?
– Absolut. Jag försöker leva klimatsmart och äter främst växtbaserat, vilket jag gjort sedan jag var 15. Däremot tycker jag det är jobbigt att ses som Fröken Duktig. Det är inte där min styrka ligger och det är inte det som får andra att agera. Det gäller att börja förändringen inifrån och att göra så enkla justeringar som möjligt. Om man kommer fram till att man själv mår bra när andra må bra blir det en positiv effekt av diskussionen istället för att man kommer med hårda regler och pekpinnar. När jag säger att jag är miljövän frågar man ”Men tog du tåget eller flyget hit?” fast jag kanske kompenserar för min resa på annat sätt. Vi måste kunna hålla samtalet på en skön nivå och prata om vad man enkelt kan göra. Det får inte bli ytterligheternas värld.

Hela intervjun hittar du i senaste numret av Plaza Kvinna!