XOV: ”Jag tycker att högervindarna är skrämmande”

Hur skapar man en mer hållbar värld som artist? Damian ”XOV” Ardestani har svaret: man startar en välgörenhetsorganisation och hjälper människor att aktivera sig genom musiken. Nu släpper han det självbiografiska albumet Wild.

Du har volontärarbetat på Lesbos. Berätta om den erfarenheten och om din organisation I am you?
– Jag åker regelbundet till Lesbos eftersom vi har vår bas där. I am you är en hjälporganisation som skickar räddningsteam till konfliktzoner längs Europas gränser. Just nu satsar vi stort på Lesbos, där vi hjälper till med driften av det största flyktinglägret på ön. Det är ett helvete på jorden, men våra team gör verkligen skillnad där.

Vad för ansvar har du som artist?
– Som artist når man ut till mycket människor. Man har tillgång till media och möjlighet att med sin konst väcka folks känslor. Om man brinner för humanitära frågor som person, vilket jag gör, är det självklart att artisteriet går hand i hand med humanitärt arbete.

Vad vill du bidra med för att skapa ett bättre samhälle?
– Jag vill med hjälp av musik, konst och media inspirera människor att aktivera sig för att tillsammans skapa en bättre värld.

Vad är du mest rädd för när det gäller vårt samhälle och hur kan man som medborgare vända det?
– Jag tycker att högervindarna är skrämmande. Att människor helt och hållet tappar sin medmänsklighet på grund av politik och statistik. Som medborgare tror jag det viktigaste är att engagera sig i något. De negativa krafterna i samhället bara växer, och då måste motpolen göra det också. Makes sense?

Berätta om musiken på ditt debutalbum, några favoritrader?
– Den är självbiografisk och fångar de känslolägen jag pendlat mellan de senaste åren. Ilskan, sårbarheten, hoppfullheten, attityden. Min favoritrad är från titelspåret Wild och lyder “Darlin I’m a free child, my momma raised me in the wild”.

Fuck jantelagen.

Du sa upp dig som vd och lämnade en framgångsrik karriär. Varför?
– Jag hade strävat efter pengar, status och karriär under hela min livstid, på bekostnad av min stora dröm – musiken. När jag nådde peaken och var vd insåg jag att pengar, status och karriär inte alls har med lycka att göra.

Du har beskrivit att du nådde botten – och sedan blev du scoutad av artistern Lorde på Twitter för att göra musik till Hungergames …
– På många sätt så älskar jag botten, för det är en unik känsla att inte ha någonting att förlora. Framgång, Hollywood och livet jag lever nu är raka motsatsen till det, och ibland är det svårt att hitta harmonin och balansen i allting.

Vad drömmer du om nu?
– Att mitt artisteri ska växa tillsammans med mitt humanitära arbete och hjälpa utsatta människor. Får man säga att man vill förändra världen i Sverige? För det vill jag. Fuck Jantelagen.

Text Jonna Dagliden Hunt
Foto Hedvig Jenning