SOLSIDAN BLIR FILM

Sedan premiären 2010 har Solsidan varit ett givet val i de svenska tv-sofforna. Efter fem säsonger och sammanlagt 50 avsnitt i formatet 22–24 minuter är det nu dags att ta ett större grepp – som en långfilm på vita duken. Vi får möta de tre paren spelade av Felix Herngren, Mia Skäringer, Josephine Bornebusch, Johan Rheborg, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh.
– Det ska bli spännande att få se Solsidan möta en större publik – i biosalongerna – där så många kan se filmen tillsammans, säger Måns Herngren som regisserat filmen tillsammans med sin bror Felix Herngren, som även spelar Alex.
Filmen tar bland annat upp tyngre ämnen som barnlöshet och skilsmässa. Hur tacklar karaktärerna dessa ämnen?
– Så trovärdigt som möjligt. Sedan kan man ju alltid gestalta sådana ämnen som enbart supertungt och dramatiskt, eller försöka se humorn i de mörkare och jobbiga delarna av livet. Ofta vet vi hur vi önskar att vi skulle bete oss i olika svåra situationer och sedan blir det ju ändå inte alltid vuxet och genomtänkt – och där någonstans i glappet uppstår ju gärna humor.
Vi får se Henrik Schyffert som Annas nya kille. Vad händer med Alex i relationen?
– I många avsnitt i tv-serien har ju Anna stört sig på att Alex är ganska konflikträdd och lite velig. Så nu till långfilmen kände vi att det fanns en möjlighet att Anna som reaktion på detta lämnar Alex då hon träffar David (Henrik Schyffert) som är Alex motsats; våghalsig, spontan och orädd.
Hur är det att regissera med sin bror? Hur kompletterar ni varandra?
– Vi har ofta en gemensam syn på vad vi vill med historien och scenerna, vad vi tycker är roligt. Men i stundens ögonblick, när vi filmar, kan vi hjälpas åt med nya idéer för att utveckla en situation eller en dialog. Och komma på lösningar på problem som dyker upp längs vägen. Det blir ofta enklare när man är två regissörer.
Hur är det att jobba med Sveriges roligaste skådisar? Vem fick dig att skratta mest på inspelningen?
– Oj svårt, alla är så otroligt begåvade när det kommer till improvisation och humor. Men kanske att Henrik Dorsin ibland kommer med de mest oväntade improvisationerna när vi filmar.

Regissör: Måns Herngren