”Vi är ett varuhus för alla”

Få kan ha missat de reaktioner som Åhléns fantastiskt söta lucia väckte i helgen. Att varuhuset väcker reaktioner genom att ha med modeller och personer som kanske inte alltid syns i reklam och i det offentliga rummet är dock inget nytt. Tidigare i år mötte Plaza Kvinna Åhléns marknadschef Lina Söderqvist – en fantastiskt cool och orädd kvinna som dessutom tidigare tilldelats titeln årets marknadschef.

 

”För oss var det naturligt att använda modeller som speglar dagens svenska samhälle”

 

 

 

Ni har gjort många uppmärksammade kampanjer – berätta om en av dem!
– Förra hösten marknadsförde vi kollektionen Nordiska toner, som var inspirerad av nordisk natur. Vi valde att visa kollektionen på kvinnor som lever i Sverige idag, med olika kulturell och etnisk bakgrund. En av våra fem modeller bar hijab. Det väckte många reaktioner, både positiva och negativa, men för oss var det naturligt att använda modeller som speglar dagens svenska samhälle och som våra kunder kan känna igen sig i.

Vad är tanken bakom kampanjerna?
– Åhléns värdegrund handlar om mångfald, hållbarhet, jämlikhet och jämställdhet. Vi är ett varuhus för alla och vi menar det på riktigt. Oavsett vem du är, var du kommer ifrån, när du kom hit, hur gammal du är, hur du ser ut, vem du älskar – så respekterar vi dig och välkomnar dig till våra varuhus. Det ska synas och kännas i vår kommunikation.

denna

Hur kommer det sig att många blir provocerade av minoriteter i reklam?

– Reklamvärlden är till stor del stereotyp och likriktad. Och när man bryter mot det som är normen, oavsett om det handlar om reklam eller andra sammanhang, är det alltid folk som reagerar. Men vi är inte rädda för reaktioner! Det vore värre om ingen brydde sig alls om vår kommunikation. Vi vill motverka stereotyper och fördomar, och då får vi räkna med att vissa inte tycker som vi.

Du har bland annat utsetts till årets marknadschef och en av Sveriges superkommunikatörer. Vad definierar bra marknadsföring?
– Jag tycker att två saker är allra viktigast: Kommunikationen måste vara relevant, både för kunderna och för varumärket. Och så måste den vara unik för varumärket och tydligt särskilja sig från all annan kommunikation.

Ditt bästa tips för att gå sin egen väg?
– Var påläst och ha koll på det du gör. Lita på din egen känsla kring vad som är bra och oroa dig inte för vad andra kommer tycka.

Intervjun har tidigare publicerats i Plaza Kvinna nummer 8/2016.
Text: Cecilia Persson Foto: Christopher Hunt.