Better Denim

Plaza Kvinna i annonssamarbete med Lindex

Högt uppsatta miljömål och en storsatsning på hållbara jeans – utan att tumma på modegraden. Här berättar Lindex hållbarhetschef Anna-Karin Dahlberg om deras resa mot en grönare framtid.

Ni har som mål att åttio procent av ert sortiment ska vara hållbart år 2020. Hur ska ni nå dit?
– Åttio procent kändes väldigt högt när vi bestämde det. Men mål ska ju vara höga, också för att visa att vi har en hög ambitionsnivå. Det är fortfarande det målet som gäller. Åttio procent av vårt sortiment ska vara mer hållbart, och där ingår fiberursprung, reningsprocess, färgeri och tvätt. Dessutom ska det komma från fabriker som jobbar med hållbarhet enligt våra höga kriterier. Vi har rensat bland våra leverantörer så vi har mycket färre leverantörer idag än vi hade för några år sedan. Det är för att vi ska få en närmare relation med dem och kunna jobba ömsesidigt med
värderingarna och tillsammans utveckla hållbarhetsarbetet.

Vilken är den största svårigheten med att ha en hållbar produktion idag?
– Ibland upptäcker vi att vi är pionjärer när vi börjar fråga efter saker som inte riktigt finns, och finns det är det ofta förenat med en högre kostnad. Man måste jobba tillsammans med sina leverantörer för att ändra tankesättet och vi har sett en jättestor och positiv förändring hos våra partners och leverantörer de sista åren. Både tillgänglighet och pris påverkas av efterfrågan så det är viktigt att vi efterlyser mer hållbara produkter och att vi väljer de som finns. En annan utmaning är hur vi ska inspirera och engagera kunden på ett bra och lättförståeligt sätt. Vi behöver alla vara med på den här resan för att den hållbara produktionen ska kunna skalas upp. Vi kan alla bidra till en mer hållbar konsumtion – från valet av råmaterial och produktionsprocesser till ökad återanvändning och återvinning.

Berätta om vårens kollektion?
– Stil före trend blir allt viktigare, vilket ju också talar för en mer hållbar garderob då man handlar mer på stil än på kortlivade trender. De mer klassiska plaggen ligger till grund för vårgarderoben, som skjortan, jeansen, kostymen och trenchcoaten. Det viktiga är hur vi uppdaterat i snitt, färg och val av detaljer. På Lindex är det självklart att kombinera modegrad och hållbarhet med bra kvalitet.