Fashion, forward!
Koldioxidneutrala modevisningar och nedbrytbara förpackningar, skosulor från återvunna däck och komposterbara klänningar färgade av matsvinn. Vi lever i en tid då modebranschen är i gungning där innovativa lösningar och moderna material tar täten för en klimatsmart konsumtion. Plaza Kvinna har spanat in sex medvetna märken som bereder väg med bragder i bagaget och stora mål för framtiden.
Av Jenny Nilsson
GABRIELA HEARST
Ett perfekt äktenskap mellan lyx och hållbarhet! Medan upcycling har blivit en nödvändig tillgång för en hållbar modeindustri har Gabriela Hearst praktiserat konsten långt innan den ansågs trendig i modemun. Designern startade sitt självbetitlade märke 2015 med filosofin att människor tillhör naturen, inte tvärtom.
– Vi måste gå tillbaka till hur vi skapade plagg innan polyestern invaderade våra liv och se till den dåtida processen. Idag existerar ett konstant tryck för tillväxt – vad blir den verkliga kostnaden av det? Designers har möjligheten att använda befintliga material och transformera det till något som fortfarande andas design, lyx, kvalitet och hantverk, menar Gabriela.
Den Uruguay-födda New York-bons senaste kollektion, kapselkollektionen Retro Fit (som inspirerats av den futuristiska Blade Runner-världen), är helt tillverkad av upcyclade plagg. Här hittas kashmirscarves- och kjolar med ny handbrodyr, klänningar som uppgraderats med klimatsmart färg och klassiska plagg som fått nya snitt. Inför vår- och sommarsäsongen 2020 gick hon i bräschen ytterligare när hon skapade historiens första koldioxidneutrala modevisning, vilket modehus som Burberry och Gucci snabbt hakade på.
Tillsammans med Bureau Betak (en av modebranschens ledande produktionsbolag när det är dags för runway) och EcoAct (som arbetar med att ta fram klimatsmarta och innovativa lösningar på konsultbasis) undersökte märket alla delar av showens produktion, design och installation – alltifrån produceringsprocess och transport till el och avfall – för att korrekt kompensera sitt koldioxidavtryck.
När Joe Biden svors in som president i januari syntes Jill Biden i en skräddarsydd, elfenbensvit klänning och kappa signerad designern i fråga. Med handbroderade blommor längs fållen för att symbolisera de olika staterna representerade hennes dräkt den enighet och styrka som den nya administrationen vill verka för.
FILIPPA K
Svenska Filippa K är ett bevis på att cirkulär ekonomi är det nya rätta. Märkets mantra är att minska negativ miljöpåverkan genom att laga, återanvända och återvinna – on repeat! Att de varit tidlösa i både kvalitet och stil sedan starten -93 har resulterat i att märkets plagg både bärs och älskas länge.
De hållbara ansträngningarna har inte gått obemärkt förbi. 2017 tog de emot Retail Awards pris för årets mest hållbara butikskedja och målet är att från 2030 enbart använda hållbara material. Märket vill dessutom att hela produktionskedjan ska vara transparent – från silkeslarv till skjorta i butik – och har hittills implementerat fenomenet på tio plagg.
För att påverka konsumenternas hållbara konsumtionsval går det att hyra, istället för att köpa, ett urval av märkets kollektioner. Klänningar som färgats naturligt av matsvinn och som dessutom är 100 procent komposterbara står på listan. Likaså trenchcoats som tidigare älskats av sin första ägare men som slutligen tröttnat, vilket gör att plagget genom uthyrning får längre livslängd.
Förra året deltog Filippa K i Zalandos stora hållbarhetssamarbete med åtta andra skandinaviska designers, däribland House of Dagmar, Blanche och Designers Remix. Tillsammans lanserades en varumärkesöverskridande kollektion där Filippa K nylanserade populära plagg från tidigare kollektioner genom att upcycla redan befintliga tyger. En hörnsten i samarbetet var transparens, där målet var att dela med sig av sin kunskap kring hållbarhet – något Filippa K både bär på och vill se en framtid fylld utav.
En utveckling värd att följa!
1017 ALYX 9SM
Märket 1017 ALYX 9SM och deras streetstyle-identitet med referenser till underground, militärtryck och punkrock kanske inte omedelbart för tankarna till hållbarhet. Ändå är det lika inpräntat i deras DNA som kärleken till LA:s skateboardkultur.
Grundaren Matthew Williams (som tidigare var creative director för Lady Gaga och var hjärnan bakom många av hennes minnesvärda looks) startade märket 2015 med hållbarhet högt på prioritetsordningen.
Genom återvunnet nylon och bomull, nedbrytbara förpackningar och en speciell färgningsprocess för läder som knappt förbrukar något vatten vill märket med egna exempel bidra till en klimatsmart förändring av branschen. Flera av plaggen har dessutom en QR-kod där du kan få all info om dess historia, från råmaterial till färdig produkt, för att se på vilka olika sätt märket håller en klimatsmart kurs. Samidigt är inte hållbarhet något som affischeras utåt – det sker snarare bakom stängda dörrar.
– Något jag ofta undrar över är om det jag skapar verkligen är nödvändigt. Producerar jag etiskt? Hur går proceduren till, vilka material används? Jag kikar mycket på hållbara tyger och hållbara produktionskedjor. Inte som en affischpojke för klimatet, men som en medveten medmänniska, berättar designern för Highsnobiety.
SELF CINEMA
Svenska Self Cinema är hyfsat nya på modehimlen med lansering 2019. Redan året därpå kammade de hem den första upplagan av Stockholm SFA New talent Award. Med inspiration från New Yorks Lower East Side såväl som Paris och Skandinavien är de framförallt omtalade för sin högkvalitativa denim som tas fram av bland annat certifierad bomull, eco washing för att minska utsläpp av kemikalier och vintagedetaljer framtagna av ekologiska ozon- och lasertekniker.
Personerna bakom, Samuel Thomas och Anthony Rock, är dock inga rookies. När de slog sina kloka huvuden ihop kom de direkt från Acne med 20 års erfarenhet från brands som Prada, Gucci och andra modejättar. Från att ha jobbat för andra säger de nu att deras drömprojekt gått i uppfyllelse – att starta något eget som från grunden som inte bara är coolt utan också transparent och hållbart. Exempelvis tillverkas deras nylon av gamla övergivna fisknät och annat plast som hamnat i havet.
Samtidigt som de är ödmjuka för det faktum att de inte är 100 procent hållbara idag, strävar de efter att kunna säga det i framtiden. Plaggen tillverkas av noga utvalda leverantörer som de besöker regelbundet för att säkerställa standard och se till att det råder schyssta villkor för alla inblandade. Anthony menar att Skandinavien ligger långt före den globala normen när det kommer till miljötänk.
– Vi försöker verkligen pusha budskapet om hållbarhet, men snarare parallellt än superdirekt. Vi blandar inte stilen med hållbarhet – stilen står för sig själv.
SAMSØE SAMSØE
Samsøe Samsøe skriver under på att en personlig och uttrycksfull stil inte behöver uppoffras för att agera klimatsmart. Baserade i Köpenhamn startades märket som smyckesbutik, 1993 kom kläder i åtank och idag är Samsøe Samsøe ett världsomspännande brand. Det danska märket vill ta grönt ansvar på många plan: Ekonomisk hållbarhet, mänskliga rättigheter och djurrätt är bara några av deras främsta hjärtefrågor.
Genom att minska sin användning av konventionella material strävar de mot att redan 2024 helt gått över till hållbara alternativ, såsom Oeko-tex-certifierade textilier (ett globalt certifieringssystem för miljövänliga och socialt ansvarsfulla produktionsanläggningar inom textil- och klädindustrin) och återvunnen bomull. Vidare vill de för varje år fortsätta minimera produktionsledets ekologiska fotavtryck.
Deras denimkollektion Blue Belief tillverkas med alternativa medel för färg och blekning vilket innebär minskad vattenförbrukning under produktion och färre kemikalier utsläppta i jord och vatten. En del av kollektionens försäljning går oavkortat till välgörenhet där utsatta länder får resurser och hjälp med tillgång till rent vatten.
I slutet av 2020 bytte märket ut sina e-handelspåsar i plast mot 100 procent klimatneutrala postorderpåsar i papper från hållbart skogsbruk. Förändringen kommer göra att ca 85 000 plastpåsar slipper produceras, skickas och slängas årligen.
– Idag påbörjar vi vårt nästa kapitel – att helt eliminera plast från vår produktionskedja, skrev Samsøe i samband med nyheten.
Vi ser med spänning på framtidens hos våra grannar i väst.
BROTHER VELLIES
Brother Vellies skapar lyxiga accessoarer med traditionellt afrikanskt hantverk som fått applåder längs med hela modekartan. Ledordet är omtanke – för hantverkaren, kunden och planeten.
Sedan Brother Vellies föddes 2013 har grundaren Aurora James hunnit med en hel del. Hon har prytt otaliga kändisfötter på Metgalan, klätt Rihannas första Savage X Fenty-visning och 2015 belönades hon med CFDA/Vogue Fashion Fund – ett pris som delas ut till framtidens designers i USA. Dessutom prydde Aurora själv ett tecknat omslag av Vogue under 2020.
Ändå står hon stadigt med sina egna fötter på jorden, där hållbarhetsfokus för hennes verksamhet alltid varit central. Märket startades med två vidare mål i fokus: att introducera hennes traditionella afrikanska skor för resten av världen och att skapa och upprätthålla hantverksjobb i Afrika. Skorna tillverkas nu för hand i länder som Sydafrika, Kenya och Etiopien.
Att Brother Vellies agerar hållbart är enkelt att se. Miljötänket stannar inte upp utan är i ständig utveckling varje säsong, menar Aurora James. I sortimentet hittas handväskor i vegetabiliskt garvat läder, skosulor från återvunna däck och fjädrar färgade av blommor, för att nämna några exempel. Märket skapar skor menade att vara för evigt och har aldrig heller rea – priset ska alltid motsvara materialets och arbetarnas värde.
– Jag har lärt mig så mycket av henne. Inte bara om hållbart mode, utan om att driva ett hållbart företag. Hon gjorde det innan folk pratade om det, långt innan det var populärt, säger Elaine Welteroth (författare, Project Runway-domare och tidigare chefredaktör för Teen Vogue) och syftar till märkets grundare.
Vårens (och fömodligen resten av livets) klackar är funna!