FRANSFANTAST!- allt om fransarnas fantastiska framgångar
All eyes on fringes! Och nej, nej – inte ordet med samma betydelse som brittiskans bangs, alltså lugg, utan rättare sagt: fransar. Fransar i mängder, dessutom! Hos allt från Bottega Veneta och Stella McCartney till Boss och Dior har separerade tygstycken i varierad längd dansat fram längs catwalken. Inför den rådande säsongen tog fransen klivet ut från den västerntrend som fångat oss bland cowboyinspirerade boots och skjortor och istället erövrat platsen som slagkraftig detalj i vinterlookens alla lägen. Med elegant lekfullhet pryder fransar väskor, kjolar, klänningar och jackor och likt hos Jimi Hendrix 1969 på Woodstocks scen framför 400.000 åskådare främjas fransen lite extra med en attityd à la rocklåtsri .
Av Rebecca Jardsdotter
Vem har vi egentligen att tacka för att fransen ligger oss så varmt om hjärtat? Är det möjligtvis Tina Turners fransbeklädda scenframträdanden, det tidiga 70-talets hippielooks förevigade på drömska foton eller självaste Elvis Presleys vita läderjacka som får oss på fall? Möjligtvis drömmenom festivalen Coachella, den där Gannijackan som var hetare än hetast förra hösten eller de drömska festerna från The Great Gatsby? Svaret är oklart, och säkerligen delat, men samtidigt går det att enas kring de vitt skilda minnen som bubblar upp när fransar kommer på tal.
Fransen som fenomen hänvisas ofta till det glamorösa 20-talets frigjorda flappers, som i korta klänningar (med dess samtida mått mätt) dansade charleston i kortklippta frisyrer, rökte cigaretter och tänjde gränserna för vad som ansågs kvinnligt och propert.
Klänningen, som dessutom döptes till just Charleston, var sprängfylld med fransar som rörde sig i takt till kroppens rytm. Att klänningen då och då även visade lite ben(!) gjorde den extra populär och många ikoniska namn från eran bar just denna fransfest: Joan Crawford, Olive Borden och Claudette Colbert var några av dem.
De första fransraderna skapades långt innan dess, i Mesopotamien, nuvarande Irak, för över 5000 år sedan. Genomdetaljerade skulpturer och statyer som bevarats går det att hitta fransen bland dåtidens plagg .
Hos Pradasågs fransen pryda stora delar av kollektionen. Smycken, jackor, västar, väskor, kjolar, skor – listan kan göras lång. Hos Givenchy och Jil Sander sågs monokroma fransklänningar pulsera i takt till musiken och Giorgio Armani lät läderfransarna falla till golvet från både jacka och väska. Gabriella Hearst plockade fram den historiska mockalooken i ny tappning, Ganni presenterade en utsmyckande fransrad vid slutet av en tweedkjol och hos Bottega Veneta fick fransarna liv i en kombination av färgexplosion och materialmix.
Med andra ord: fransfanatikern inom oss är redo att stå som föredöme för vinterns fransfest. Kanske lika bra att klippa lugg när vi väl är igång?