GET YOUR HEAD IN THE GAME

Hårklämman kraschade in i våra flöden i början av året och det var omöjligt att missa pärl- och glitterklämmor smycka ansikten världen runt. Nu står ytterligare en håraccessoar redo att regera – och vi välkomnar det markerade hårbandet tillbaka på hjässan. Redan under Gossip Girl-eran befäste Leighton Meester, i rollen som Blair Waldorf, att flickiga hårband och tvärsäker attityd går hand i hand. I sommar är den trenden extra mjuk och kan precis som klacken ge några extra ponduscentimeter.

Efter en slående catwalkcomeback har hårbandet blivit en detalj att räkna med hos it-girls och tunga modenamn. Kate Middleton, Pernille Teisbaek och Rita Ora är några av kändisarna som har den som sin personliga favorit. Men accessoaren har legat oss varmt om hjärtat i flera decennier. Vi minns alla hur Olivia Newton-John sjöng Hopelessly Devoted to You med pastellgrönt satinband ovanför luggen i Grease eller Brigitte Bardots blå, tjocka hårband som fick en hel värld på fall i kultförklarade Le Mépris. Men accessoarens historia går längre bak än så! I antikens Grekland såg det första hårbandet dagens ljus när en lövkrans gavs till vinnaren av dåtidens Olympiska spel. På 20-talet fick hårbandet sitt första uppsving genom den ikoniska Flapperrörelsen, där kvinnor, som kallades flappers, sa hej då till snäva normer och skapade en friare kvinna.

Utöver att röka och köra bil revolutionerade de 20-talets mode och bar korta kjolar (som slutade strax under knäna) och bobfrisyrer som toppades med gnistrande hårband. Accessoaren var redan då en rebellisk markör och historien har, som många gånger tidigare, valt att upprepa sig. Tryggt på trendtoppen sitter Prada med sin stötdämpande, vadderade variant, där storleken absolut spelar roll. Simone Rocha bjöd till fest när modellernas huvuden pryddes av glaspärlor och fransar och hos Givenchy föll hakor till golvet när en änglalik Kaia Gerber svassade fram i ett hårband av pärlor och strass. Likaså hördes ett ihärdigt jubel när Adwoa Aboah hos Miu Miu bar en glittrande rosett ovanpå snagget. Hårbandet har aldrig haft så hög modegrad som nu, så kanalisera din inre Blair Wardorf och fäst sommarsvallet med samma tvärsäkra attityd.

Av Rebecca Jardsdotter