Josefin Asplund

Josefin Asplund är skådespelaren som gör raketkarriär internationellt. Det är som Astrid i serien Vikings hon har fått sitt stora genombrott och sommaren ägnar hon åt inspelningar för en ny, stor tv-produktion. I höst är hon tillbaka på svensk mark och nu vill alla jobba med den skådespelande 26-åringen.

 

Trots storfilmer som The girl with the dragon tattoo och Call girl är Josefin Asplund fortfarande ganska anonym på hemmaplan. I stället är det internationellt som hon har fått sitt stora genombrott i och med tv-serien Vikings där hon spelar Astrid, en modern karaktär i en historisk kontext. Till hösten är hon aktuell i en svensk produktion igen med Ingen utan skuld, den politiska thrillern som lyfter Sveriges kontroversiella roll inom internationell vapenexport.
– Det har varit speciellt att få gestalta min karaktär Johanna som lider av OCD (Obsessive Compulsive Disorder). Hon bär på en stark ångest som kulminerar när hon hamnar i kläm mellan sin bonuspappa och biologiska pappa, och får veta mer och mer om sitt eget liv som hon inte tidigare visste. Hennes OCD uttrycker sig i ett starkt behov av att hela tiden tvätta sig och skada sig själv, för att för stunden dämpa ångesten. Hon kan uppfattas som svag men ju mer vi lär känna henne, desto mer inser vi hur stark hon faktiskt är.

Du spelar Astrid i serien Vikings, vad har du lärt dig? Och vad har varit den största utmaningen med den rollen?
– Jag har blivit mer självständig än tidigare och väl förberedd. Vi har många olika regissörer under en så lång inspelning och väldigt många skådespelare. Det är inte alltid en kan få vad en behöver från andra, så då måste man hitta det själv. Det har varit lite knepigt att gestalta Astrid i en vikingakontext eftersom karaktären är baserad på en tysk existentialist (Astrid Kirchherr) som hängde med The Beatles under 60-talet. Många andra karaktärer är ju tagna från samma tidsepok som den utspelar sig, men Astrid är något helt annat. Det har också varit det roligaste med den karaktären, hon är modern, utmanande och rättfram.

Vad drömmer du om som skådespelare?
  – Jag drömmer om att få jobba med bra människor, modiga regissörer och att få gestalta intressanta karaktärer som inte beskrivs som endimensionella. Tv-serien jag ska göra i sommar är faktiskt lite av en dröm, mer än så kan jag tyvärr inte avslöja. Sedan älskar jag ju att få använda kroppen mycket och vara fysisk, så det skulle jag vilja göra mer av. Och såklart, röra mig fram och tillbaka i olika tidsepoker, det är något magiskt med det. Att kunna livnära mig helt och hållet på skådespeleriet, som jag faktiskt gör just nu, är också en dröm. Jag hoppas det fortsätter så.

Jag drömmer om att få jobba med modiga regissörer. 

Hela intervjun hittar du i senaste numret av Plaza Kvinna!