Let Love Rule

Plaza Kvinna var på plats när Zadig & Voltaire visade upp sin vår- och sommarkollektion under New York Fashion Week. Efter visningen fick vi en pratstund med deras Creative Director; svenska Cecilia Bönström.

Visningen har precis avslutats. Hur känns det?

– Känslan just nu är lite svår att beskriva för det är fem månader av förberedning, tre dagar av casting och fitting, och att nu se alla makeup-artister och alla andra personer som hjälper till för att få ut en kollektion som ska visas i nio minuter … Det är svårt att beskriva. Och när det väl börjar så finns det inte utrymme för att göra några misstag. Men det verkar ha gått bra, och det känns bra.

Det är andra säsongen ni visar i New York. Hur har mottagandet varit?

– Vi skulle egentligen bara ha visat här en gång. När vi firade vårt 20-årsjubileum 2017 så valde vi New York eftersom det funkar så bra i USA och vi öppnar fler och fler butiker här, så det är en väldigt viktig marknad för oss. Och det blev helt galet i februari. Så eftersom det blev sådan fantastisk respons från både press och sociala medier så sa vi att nu gör vi det igen. Det finns många märken som hellre vill visa i Paris nu, men den energi och den estetik som vi står för passar mycket bättre här. Och när det gäller castingen så är det en sådan stor etnisk mix här. Det är fantastiskt! Man ser människor som är vackra överallt i den här stan, för de kommer från hela världen: Sverige, Indien, Kina …

Det blev stor uppståndelse bland streetstyle-fotograferna när Hailey Baldwin klev ut på gatan efter visningen …

– Ja, det är andra gången vi använder henne. När jag bodde i Sverige tittade jag på hennes pappa på tv, Stephen Baldwin, och nu har hon blivit en sådan favorittjej. Så det är jättekul att ha med henne i visningen, det är viktigt för oss. Vi använder oss både av nya ansikten och rutinerade tjejer som Hailey Baldwin.

Kollektionen heter Let love rule. Berätta om innebörden?

– Vi hade ett sådant fint statement förra säsongen: Girls can do anything, och nu ville jag ha en slogan som kunde pusha fram hela teamet när vi gjorde den här kollektionen. Let love rule: låt kärlek guida oss – det är nyckeln till lycka. Kärlek med en släng av frihet. Frihet eftersom vi tjejer kan klä på oss vad vi vill. Och så låtsades vi att vi hade hittat en stor låda uppe på en vind med farfars kostymer och farmors klänningar, med stora kavajer, där allting är lite för stort, lädret är skrynkligt för det har legat i en låda, färgerna är totalt urtvättade; ljusrosa, ljusgult. Så det var en fin historia att jobba efter. Och det är alltid det här samspelet mellan maskulint och feminint. The Zadig & Voltaire girl.

Har du någon personlig favorit i kollektionen?

– Ja, det är den vita kostymen i läder. En oversized kavaj och byxa i vitt skrynkligt läder, matchat med en lila bh. Du skulle ju kunna gå och gifta dig så, och bara vara så cool.