More of You

Vi har senaste tiden sett videon från Kicks med människor i blandade åldrar och etniciteter utföra sina olika skönhetsrutiner – allt under budskapet More of You. Det handlar om diversifierad skönhet och Kicks fokuserar på att erbjuda produkter för allas personliga behov och preferenser. More of You handlar också om att våga ta plats, vara kreativ och att lyfta fram sin egen unika personlighet.

Två profiler som är kända för sina färgstarka personligheter är artisten Ji Nilsson och makeup artisten Linda Hallberg. Därför samarbetar de nu med Kicks i det efterföljande konceptet More of Artists. Vi på Plaza Kvinna fick möjlighet att sätta oss ner med tjejerna för att diskutera skönhet och identitet.

 

Varför representerar just ni More of You?
J: Det känns konstigt att säga att en har en ”personlig stil”, för det har väl alla egentligen. Men jag har ett distinkt sätt att uttrycka mig på med mitt väldigt blå hår exempelvis. Jag tänker också att jag passar kampanjen för att jag alltid har gjort all min musik själv, helt på mina egna villkor och har kunnat vara kompromisslös med vad jag gillar och inte sen dag ett. Hela mitt artistprojekt har att göra med min personlighet och så syns jag ju ganska mycket med det här håret, haha!

L: Jag har nyligen lanserat mitt varumärke på Kicks och det handlar just om att våga vara sig själv, sticka ut och bryta alla de regler och dos and dont’s som hela tiden kommuniceras. För det finns så mycket ”rätt och fel”. Men jag vill bara säga – bryt, sluta, gör vad du vill istället. Eftersom jag själv alltid har gått min egen väg så har jag fått höra att det jag gjort varit fel. Men nu när jag växt i min roll känner jag verkligen att det inte finns rätt och fel. Då mår man mycket bättre, när man kan lita på sig själv istället för att lyssna på alla andras åsikter.

Får man höra mycket åsikter från andra när man kör sitt eget race?
J + L: Ja!!

J: Jag har fått höra en del, kanske inte just om min stil men mer gällande det professionella, till exempel att jag är lite svår att jobba med för att jag vill gå min egen väg. Men jag skulle inte säga att jag är just svår, jag har bara väldigt bestämda åsikter om vad jag vill. Folk har kanske tyckt att jag borde gå andra, snabbare vägar, men jag tycker det känns väldigt viktigt att göra det på mitt sätt.

Ji, jag har förstått att du avstår från att uppträda. Varför då?
J: Helt enkelt för att jag mår väldigt dåligt när jag gör det. Jag gjorde det hela tiden när jag var yngre för jag har växt upp med mycket musik runt mig och varit en showtjej sen jag var typ fem år. Men någon gång i tidig 20-års ålder när jag stod på scen så tog det bara stopp och plötsligt insåg jag att jag faktiskt hatar det här. Jag tyckte under en lång tid att det var jättesvårt att betitla mig som något annat än producent och låtskrivare. När folk kallade mig artist protesterade jag alltid just för att jag hade valt att avstå från scenen. Är en verkligen en ”riktig” artist om en inte spelar live? Men med tiden har jag skapat mitt sätt att vara artist på och insett att jag kan bestämma själv hur jag vill göra med det. Det finns så mycket i den här branschen som är utanför min kontroll, men mitt mående kan jag ändå styra en hel del över. Jag mår ju så mycket bättre när jag inte tvingar mig till saker jag tycker är obehagliga.

Hur kan man bli More of you?
L: Jag tror bara det handlar om att bestämma sig. För om det blir något mellanting så är det svårt att gå all in. Om man verkligen bestämmer sig för att vara sig själv fullt ut och inte lyssna på någon annan, tror jag det gör jättemycket. Det funkade i alla fall bra för mig. Jag är faktiskt lite likadan som Ji, jag gillar inte att sminka mig framför kameran, för när någon tittar är det som att all kreativitet bara försvinner. Det är totalstopp och det blir bara ett smokey eye. Det finns inget som heter kreativitet när någon tittar. Sen måste jag säga att åldern hjälper en att våga vara sig själv. När man är yngre är det svårt, för då lyssnar man förstås mycket på andra. Det finns så väldigt mycket regler och det råder ett hårt klimat på exempelvis sociala medier som berättar att man ska vara på ett visst sätt. Det är svårt, men det gäller att bestämma sig att lyssna på vad man själv mår bäst av.

J: Ja men precis som Linda säger, det handlar om att bestämma sig. För cirka tre år sen blev jag flugen till Berlin på en 24 timmarsvisit för att gå på möte hos ett av världens största skivbolag. De var intresserade av att signa mig och bjöd på middag, konstutställningar, drinkar, ja hela paketet. Vi hade mötet på deras kontor och de sa att jag kanske kunde bli nästa indie-Rihanna om jag drog mig lite mer åt det kommersiella hållet. Det var såklart kul att åka dit och uppleva det här galna dygnet, men det kändes inte rätt för mig i slutändan för det innebar för mycket kompromissande med mitt sound. Musiken för mig är min fria plats, en helig plats där jag får göra som jag vill, bearbeta känslor och leka fram ljudlandskap och det är något som är mycket viktigare för mig än att bli en stjärna. Där och då fick jag verkligen bevis för att det är min magkänsla som bestämmer, och jag är glad att jag kan känna mig så trygg i det.

Vad är skönhet för er?
L: Skönhet är inte en specifik look, det är när man själv känner sig fin. Utstrålning är också skönhet. Glädje eller lycka, att utstråla en sån sak gör att en person uppfattas som vacker.

J: Jag har aldrig varit speciellt bra på smink, jag är slarvig, otålig och har liksom inte riktigt orkat. Men jag känner mig fin när jag har starka färger på mig, så det är väl min sorts skönhet. Jag håller med Linda om att skönhet är en känsla. Till exempel när min kompis blev kär – jag har aldrig sett henne se så strålande ut, samma sak var det när min syster fick barn. Jag känner mig vacker när jag mår bra!

L: Då spelar det liksom ingen roll om man har smink eller inte! Skönheten strålar igenom från insidan.

Ge oss skönhetstips!
L: Gör din egen grej. Satsa på det du själv tycker är fint. Man får till exempel ofta höra att äldre inte borde ha glittrig ögonskugga för det kan framhäva rynkor, men jag tycker det är viktigt att man använder det man själv tycker om! Om du vill ha gröna ögonbryn, kör på det. Det spelar liksom ingen roll. Så mitt allra bästa tips är att göra det du själv vill och lyssna mindre på andras åsikter.

J: Jag håller med, gör det du blir glad av. När någon frågar mig varför jag har blått hår svarar jag alltid att det är för att jag blir glad av det. När jag ser mig i spegeln blir jag på bra humör av den blå färgen, trots att jag kanske har en trist finne, trötta ögon eller en dålig dag, så piggar det ändå alltid upp mig. Ofta säger folk till mig att de önskar att de också vågade ha en stark färg på håret, men att ”det inte är för dom”, ofta på grund av ålder. Men det är ju du själv som bestämmer!

L: Det får jag också alltid höra! Men sanningen är att det endast är du själv som sätter gränserna, klart att du ska ha blått hår ifall du känner för det! Dessutom, ju fler vi är som vågar sticka ut litegrann, desto mindre iögonfallande blir det och då kan fler våga gå sin egen väg.

Linda, hur ser din kreativa process ut?
L: Det blir ofta en rätt oregelbunden kurva. Det börjar trevande, sen dippar det och kan bli väldigt tveksamt och många gånger landar det i ett jättebra resultat! Jag börjar bara med någonting på måfå, när jag är i en viss sinnesstämning. Jag kan inte bara sätta mig ner när jag är skitglad och börja sminka, för då är jag tom i huvudet. Det blir oftast bäst när jag är lite melankolisk. Därför lyssnar jag alltid på musik när jag sminkar, för musik får mig att känna saker. Om jag vill hamna i ett visst känslotillstånd så sätter jag på en låt som jag vet får mig att känna så för att kunna uttrycka det i min sminkning. Inför den här kampanjen skulle jag sminka Ji utefter inspiration jag fick av hennes tolkning av Erik Gadds My Personality. Resultatet blev färgrikt eftersom jag tycker det passar hennes personlighet och jag valde just orange för att det kompletterar blått fint.

Trots att de båda artisterna har ett tydligt uttryck i sin personliga stil och i sina verk så framhäver de känslor som grunden till skönhet. De menar att det gäller att fokusera på vad man själv gillar och stänga ute andras påtryckningar. Strunta i ”sanningar” och utforma en väg som funkar specifikt för dig, både karriärsmässigt och personligt. Våga lita på din egen magkänsla så kommer du må bra och utstråla skönhet!