Re:Cycle

Nu finns Plaza Kvinnas hållbarhetsnummer ute i butikerna, fyllt med tips på hur du kan vara hållbar och trendig på en och samma gång. I tidningen kan ni bland annat hitta ett reportage om Zalandos nya samarbete med designerduon Viktor&Rolf, som ni nedan ska få ett litet smakprov från.

 

Ett av de största miljöproblemen gällande fast fashion är allt avfall som blir, dels i produktionsprocessen och dels när en vara inte säljer som beräknat. Viktor&Rolf har sedan 1993 skapat nytt av gammalt material när de designat haute couture – nu vill de ta konceptet till massan. Därför ska duon få ta del av osålda lagervaror från Zalando vilka de sen använder när de designar kollektionen Re:Cycle. Den kommer bestå av 17 plagg som de själva beskriver som vilda, färgstarka och kul. Kollektionen kommer förstås finnas exklusivt hos Zalando, från och med första februari. För att veta mer, läs vår intervju med Viktor&Rolf i Plaza kvinna nr 2 – årets hållbarhetsnummer.

Att sluta med ready-to-wear var en ögonöppnare kring hur vår inställning till modeindustrin borde vara. Det gjorde oss medvetna om var vi befann oss. Vi bearbetade vårt eget förflutna och våra tidigare kollektioner. Vi utforskade kreativa återvinningsmetoder i våra haute couture-kollektioner och hade sedan en liknande approach till Zalando-kollektionen, med en bärbar twist. – Viktor&Rolf