Rodebjer och Hunkydory inför modeveckan

Imorgon kickar modeveckan igång igen och på catwalken kommer vi få ta del av trender inför Fall/Winter 2017. Stockholm kommer andas mode under de närmsta dagarna, gatorna krylla av välklädda människor och kamerorna knäppa tusentals bilder. Men vad kan vi förvänta oss förutom stress, snygga outfits och välkända ansikten? Plaza Kvinnas Modeassistent Ebba Bengtsson tog kontakt med huvudena bakom två av Sveriges mest välkända märken – Hunkydory och Rodebjer, för att slå slag i saken och ta reda på vad som gömmer sig bakom kulisserna.

Carin Rodebjer är grundare och designer för märket Rodebjer. Imorgon (söndag) Kl. 16.00 går hennes visning av stapeln och efter förra säsongens undangömda presentation är vi mer än exalterade över att få ta del av hennes kreationer.

Ni har ju haft en väldigt ”hemlig” visning förra säsongen, vad fick er att ändra er denna gång?
– Vi insåg att vi försvårade arbetet lite för inköpare och press. Så strategin ligger i grunden kvar men vi har öppnat upp lite för att förenkla arbetet för alla som måste kunna jobba obehindrat med vår kollektion.   

Vad är största skillnaden mellan att visa i New York och i Sverige?
– Storleken på team samt att strukturen sitter som ett rinnande vatten i New York med visningar först, presentation till press samt att försäljning av kollektionen börjar efter det. Här är ordningen inte lika satt och systemet inte lika inarbetat. Det är också mer celebriteter på plats i New York. I Sverige är det positivt att jobba och skratta på sitt modersmål och det är enklare. 

Vad är det som gör att Rodebjer sticker ut från resterande visningar under modeveckan?
– Jag vet inte om vi sticker ut men jag hoppas såklart det! Det är ju inte riktigt mitt jobb att avgöra men vi har alltid haft en egen röst så på det sättet kanske vi sticker ut.

En förhandsvisning av en look i den nya kollektionen.
En förhandsvisning på en look ur den nya kollektionen.

Modevärldens radarpar Christopher- och Ulrika Bjercke också kända som Hunkydorys grundare och designers, kommer även dem visa upp sin kollektion under morgondagen. Efter att fått sett en liten Sneak Peek på vad som kommer visas inne i Stora Salongen på Berns ropar vi ”JA!” och ännu mer glädjerop blir det, speciellt eftersom att märket har valt att satsa på att gå digitalt och nå ut till alla, även de som inte kommer sitta och trängas i värmen imorgon.

I år har ni valt att filma visningen i 360°, samt att sälja ett urval av plaggen direkt efter visningen. Vad finns det för för- och nackdelar med er digitala nysatsning?
– Vår visning är vårt tillfälle att få presentera den senaste kollektionen i sin helhet, och med hjälp av modern teknik är vår förhoppning att så många som möjligt kan få ta del av detta. Om man inte kan vara där, är detta det näst bästa sättet. Det är ett modern sätt att kommunicera med våra följare.

Vi kommer som sagt att erbjuda några få ”Limited Edition Styles” hos hunkydory.com unikt. De som hinner först kommer kunna köpa plagg direkt från visningen som de kan känna sig nästintill ensamma om. Det skall bli kul att se responsen från våra kunder.

Vi tror dagens yngre generationer ser den digitala kopplingen som en självklarhet, och vi anpassar oss därefter. Fördelen är att vi kan kommunicera på en bredare front direkt med kunden, och vi kan låta kunden komma närmare Hunkydory. Nackdelen är att det är just digitalt, och vi tror därför att även det fysiska rummet kommer ha sin plats där man kan få känna, klämma och prata med varandra.

Vad kan vi förvänta oss från er visning som vi inte sett tidigare?
– En ny aspekt av visningen denna gång är det faktum att vi kommer sälja utvalda visningsplaggen direkt efteråt. Många aktörer har redan revolterat internationellt men inte fullt lika många svenska varumärken har adapterat till trenden. I och med sociala mediers stora genombrott har branschens strukturer utmanats och delvis förändrats.

Vilken look är ni gemensamt mest nöjda över?
– En look vi båda gillar är den röda överdimensionerade dunjackan som skapar en ny och cool siluett. Den är perfekt att styla med ett par otvättade jeans med rå kanter nertill. Jeansen är även ett av plaggen vi kommer sälja online direkt efter visningen.

En förhandsvisning på en look ur den nya kollektionen.
En förhandsvisning på en look ur den nya kollektionen.

 Av Ebba Bengtsson