Hitta rätt makeup för din hudton

Nykhor Paul är en av de supermodeller som kritiserat okunskapen hos en del professionella makeupartister kring makeup för mörkare hudtoner.

Än idag har personer i Sverige med mörkare hy svårt att hitta produkter som passar deras hudton. Plaza Kvinna tog ett snack med Diarry Maréna, makeup-artist och grundare av Maréna Beauté – Sveriges första sminkmärke som fokuserar på mörkhyade.

– Kära vita människor i modevärlden! Ta inte det här på fel sätt men det är på tiden att ni skärper er när det kommer till vår hudton!

Så inledde supermodellen Nykhor Paul ett inlägg på Instagram förra året. Bakgrunden var att flera makeup-artister på stora modeveckor världen över – från London, Paris och Milano till New York och Kapstaden – än en gång hade försökt ge henne dåligt samvete för hennes mörka hudton eftersom de inte hade produkter och nyanser som passade hennes mörka hy.

– Varför ska jag behöva ta med eget smink till en professionell visning när alla de andra vita tjejerna inte behöver göra något annat än att dyka upp? fortsatte Nykhor Paul.

Hon berättade att makeup-artisterna ursäktat sig istället för att inför visningen ha förberett sig och ordnat fram rätt sminkprodukter till modellerna – något hon beskrev som både förolämpande och respektlöst.

Men Nykhor Paul är givetvis inte den enda modellen som råkat ut för detta. Tidigare i år gick den 23-åriga modellen Leomie Anderson till attack mot modevärlden efter att makeup-artisten som skulle sminka henne inför en visning under New Yorks modevecka inte hade haft rätt produkter. Det hela slutade med att Leomie Anderson var tvungen att använda sitt eget smink för att bli redo för den stora visningen.

Leomil Anderson backstage på Noor by Noors visning under New York Fashion Week förra vintern.
Leomie Anderson backstage på Noor by Noors visning under New York Fashion Week förra vintern.

Att mode och skönhet ska vara för alla är inget att tvista om. Ändå vittnar supermodeller år 2016 om att de behöver ta med eget smink inför visningar för världskända modemärken. Hur ser det då ut för den som inte är en världskänd modell? Inte bättre, givetvis.

Citatet från Nykhor Paul som inledde den här artikeln finns även med i boken Black Vogue – Skönhetens nyanser där svenska Lovette Jallow har samlat inspirerande, vackra kvinnor och deras bästa skönhetstips. Boken är en vidare-utveckling av Facebookgruppen Black Vogue, där över 20 000 kvinnor med afrikanskt ursprung delar med sig av makeup- och skönhetsfunderingar av olika slag.

Att det finns ett intresse och en efterfrågan är det alltså ingen tvekan om. Även Diarry Maréna har upplevt svårigheterna med att hitta passande produkter och information – dels i sitt arbete som makeupartist, dels också med sin egen mörka hy.

– När jag började som makeupartist var jag förskräckt över hur låg kunskapsnivån kring sminkning av mörka var och sökte mig därför utomlands för att komplettera min utbildning. Jag vet att det än idag är dåligt med undervisning på mörk hy här i Sverige, men vissa skolor försöker bättra sig och det leder till att vi förhoppningsvis får makeup-artister som är mer kunniga att sminka även mörk hy. Det finns vad jag vet enbart några få makeup-artister här i Sverige som verkligen kan sminka mörk hy på elitnivå, och många av dem är antingen mörka själva eller har kompletterat med utbildning på annat håll.

Med dessa erfarenheter i bakhuvudet valde Diarry Maréna att 2014 lansera makeupmärket Maréna Beauté, som helt och hållet fokuserar på mörkare hudtoner. Åhléns var tidiga med att ta in det i sitt sortiment, och idag har Maréna Beauté bland annat en egen butik på Åhléns City i Stockholm. Men att mörkhyade ska kunna gå in i ett varuhus och hitta makeup som passar dem var ingen självklarhet för bara några år sedan, berättar Diarry Maréna.

– Jag startade Maréna Beauté på grund av att jag, liksom många andra mörkhyade, hade tröttnat på att det här i Sverige är så extremt svårt att hitta smink som är anpassat efter våra hudtoner. Med det menar jag produkter där rätt pigment och färger används i originalprodukten och inte behöver blandas till av oss själva med hjälp av sjuttioelva olika produkter. Jag själv vill kunna köpa bara en produkt som är direkt skapad för min hudton och tänkte att det nog är så för fler.

Varför har utbudet varit så begränsat tidigare, tror du?

– Okunskap, vilket resulterar i brist på bra produkter som blir lätta att få tag på för svenska återförsäljare. Med okunskap menar jag att tidigare varumärken inte satsat på att lägga ned tillräckligt med resurser för att ta fram produkter som är anpassade för mörka, men också att varuhus och återförsäljare inte vetat om det finns en marknad för det och därför inte köpt in produkter här i Sverige utan istället hänvisat kunder till onlinebutiker runtom i världen. Sverige är ju ett land som är bra på att kontrollera innehåll i produkter och jag tror att producenter ibland kan tro att kostnaderna för grundarbetet med att ta fram helt nya produkter inte kommer att löna sig. Det behövs ju helt nya formler för att helt kunna anpassa smink för mörka toner. Det går inte att bara blanda i lite mörkare pigment i en bas som är gjord för ljus hy.

Det går inte att bara blanda i lite mörkare pigment i en bas som är gjord för ljus hy

Är det en form av diskriminering i samhället när det bara finns ett fåtal produkter för mörkare hudtoner?

– Alla följer självklart normen – mörka är inte norm här och både medierna och näringslivet har en tendens att rikta sig till de som befinner sig inom normen, de man tror att man kan kapitalisera mest och enklast på. Krasst, men så är det. Visst är det i sig ett sätt att diskriminera på som är galet, men man måste komma ihåg att alla företag i grund och botten vill tjäna pengar och tror man att en målgrupp inte är köpstark nog så räknar man helt enkelt bort den. Men det faktum att till exempel Maréna Beauté finns och går framåt visar på hur fel dessa fördomar är om just den här målgruppen här i Skandinavien. Vår målgrupp har tydligt efterfrågat smink för dem, som ska finnas tillgängligt att köpa i samma varuhus som personer med ljus hy kan hitta smink i. Förhoppningsvis lyssnar fler inom näringslivet på detta och ser över sitt sortiment och tankesätt.

Hur ser utbudet i Sverige ut idag?

– Utbudet börjar absolut bli bättre nu än vad det var för bara ett år sedan, och det är på tiden då efterfrågan är stor – större än utbudet. Men det saknas fortfarande tillräckligt med märken som faktiskt specialiserar sig på mörka toner.

Ser du ändå en positiv utveckling?

– Absolut! Nu vill alla in i matchen och skapa produktsortiment med mörkare och mörkare toner vilket är bra. Det gläder mig, för det betyder att den yngre generationen slipper genomlida det som min generation och de före mig fått gå igenom. Inre skönhet är det viktigaste, men i dagens samhälle är vi alla ändå måna om vårt yttre och det är något vi måste tänka på som producenter – att allas vilja att känna sig fina räknas och bör bejakas.

9 varumärken som har ett stort utbud av nyanser

   • Maréna Beauté
   • Mac
   • Bobbi Brown
   • Make Up For Ever
   • IMAN Cosmetics
   • Black Opal
   • Även Bare Minerals, Lancôme och Clinique har ett brett utbud,
    men det varierar vilka nyanser butiker och varuhus väljer att ta in.

 

Av Cecilia Persson