Asap Rocky i Globen

WIXTRÖM PETER / TT

Stockholms gator har den senaste månaden prytts av affischer med Asap Rockys namn, skrivet i Sverigeflaggans färger. Efter dramat i somras var vi nog många som då blev nyfikna på vad som får honom att komma tillbaka för en ny spelning så snart efter han spenderat en månad i svenskt häkte. Vi besökte förstås globen för att ta reda på vad han hade i rockärmen för oss!

Spola fram en halvtimme in i konserten då Asap avbryter spelningen och sätter sig på golvet för att berätta att han nu tänker prata om det oundvikliga – svensk politik kontra amerikansk politik. Efter en konstpaus för dramatisk effekt brister han istället ut i ett stort leende och säger att han är endast här för att sprida kärlek! Vilket han började med redan tidigare på dagen då han åkte ut till Stockholms förorter för att sälja biljetter för 1 kr styck. Delar av de intäkter han redan hade fått in skänkte han dessutom till Flyktinggruppernas riksråd. Det var dock tydligt att hans senaste vistelse hade satt spår i showen. Den börjar med att han befinner sig i en bur liknande en rastgård  tillsammans med andra män. Han är klädd i ett grönt mjukisset som han designat som förslag till de intagna på Kronobergshäktet. Över bröstet och på benet står det Promenad. I högtalarna hörs en kvinnoröst som säger på svenska ”detta samtal är ett samtal från en person intagen i kriminalvården” följt av honom som ropar med perfekt uttal, ”Är ni med?!”.

Konserten bestod av ett brett urval från Asap Rockys år som artist. Nya låtar som Babushka Boi varvades med hits som Wild for the Night med Skrillex och Everyday med samplingar från Rod Stewart. Vi på Plaza Kvinna saknade kanske bara en låt, vilket givetvis var Fashion Killa vars musikvideo visar hur Asap Rocky och Rihanna provar designeroutfits. Vi fick trots allt en liten dos av Rihanna när det visade sig att hon hade flugit in för att visa sitt stöd. Hon gjorde inget framträdande utan dök upp på filmer omgiven av säkerhetsvakter i närheten av publikhavet. 

Asap Rocky försökte vid ett tillfälle få publiken att forma moshpits, vilket betyder att publiken trycker ihop sig för att forma tomma ytor på golvet där de efter nedräkning hoppar in och dansar. Det blev däremot inte som planerat då publiken misstolkade när moshpitsen skulle fyllas igen, så det rann ut i sanden. Senare under konserten när Asap Rocky ville ge det hela ett nytt försök utbrast han frågan om Sverige aldrig hade sett en moshpit förut medan han hoppade rakt ut i publikhavet för att visa vart skåpet skulle stå. Publiken blev förstås helvild men Asap lyckades efter många om och men skapa en tom yta som fansen sen var snabba att fylla, medan de lyfte upp honom över sig så han kunde surfa tillbaka till scenen och ordningsvakter vällde ner från alla vrår i stadion.

Vi kan inte annat än säga att Asap Rocky bjöd på en fullspäckad show med både rekvisita och eldshow. Han hade tight samspel med sina fans och energin var på topp från första till sista textrad!