MADONNA EVIG REBELL

Hon har utmanat ideal, sprängt barriärer och format decennier av populärkultur. Madonna har alltid gått sin egen väg. Aldrig tidigare har en 60-årig kvinnlig popstjärna nått sådan rebellstatus och hon tänker inte bli den sista. Under sin långa karriär har hon visat upp identitet, kraft och innovation på scener över hela världen. Och trots att det är 35 år sedan hon chockerade världen med superhiten Like a Virgin är hon lika principfast nu som då: vem du än är – våga alltid gå din egen väg.

“Uppför dig som din ålder”. En kommentar som blivit vardagsmat för Madonna. Hennes klädval, uttalanden och scenshower har alltid väckt stor debatt, men till kvinnor och minoriteters förtjusning har sångerskan aldrig ändrat sitt sätt att vara just Madonna. På senare år har hon också valt att belysa musikbranschens (och kanske även resten av världens) problem kring ageism – åldersdiskriminering – lite extra. Till magasinet Rolling Stone säger Madonna:
– När kvinnor når en särskild ålder accepterar de att dem inte får lov att bete sig på ett särskilt sätt längre. Sådana regler följer inte jag. Jag har aldrig gjort det och jag tänker inte börja göra det nu heller. Om någon måste öppna dörren för att kvinnor ska förstå att de kan vara sexiga, se bra ut och vara minst lika relevanta när de är 50 eller 60 år som när de var 20, så tänker jag vara den personen.

Mångfald är tack och lov mer förekommande i underhållningsbranschen numera, men även här har Madonna gått i bräschen. Uppväxt i den kulturella smältdegen Detroit var det självklart att representera just bredd i sina musikvideor. Och ständigt har hon producerat material som fört fram grupper som annars marginaliserats. När HIV-krisen nådde sin topp i USA hade Madonna flera konserter till förmån för drabbade samtidigt som hon använde Like a Prayer-albumet för att sprida mer medvetenhet kring sjukdomen. “Personer med AIDS – oavsett sexuell läggning – förtjänar medlidande och stöd, inte våld och trångsynt beteende”. 1984 fick hon även pryda föräldrar världen över att sätta kaffet i halsen när hon sjöng orden “Like a virgin, touched for the very first time”. Singeln gjorde henne till en världsstjärna över en natt och blev hennes första låt att toppa Billboard-listan. Men hon var inte bara ett namn på allas läppar, utan blev också en ledande stilikon – alla ville efterlikna det omtalade Madonnamodet: avklippta spetshandskar, grungeinspirerad ögonmakeup och ett retande bälte med texten ”Boy Toy”. En look som numera beskrivs som ikonisk. Hon valde att höja ribban ytterligare ett snäpp när hon samma år uppträdde på MTV Music Awards. Klädd i en kort skuren bröllopsklänning med tillhörande brudbukett åmade hon sig på scen och uppmuntrade kvinnor att äga sin sexualitet, något hon upprepat förespråkat genom sin långa karriär. En sann rebell triggar förändring, fråga bara Madonna.

Av Rebecca Jardsdotter