Hand i hand genom Mademosielle Oiseaus värld

Mademoiselle Oiseau är tillbaka – nu tar hon med sig Isabella till en hemlig värld uppe på Paris hustak.
– Jag ville skriva om ett land som var som ett slags sagoland, och om hur viktiga och starka känsloband till barndomens platser och minnen kan vara, berättar Andrea de La Barre de Nanteuil.

Mademosielle Oiseau och landet Argentine är den tredje boken om Mademosielle Oiseau av illustratören Lovisa Burfitt och författaren Andrea de La Barre de Nanteuil. Det finns tre olika Argentine – alla är oersättliga platser för karaktärerna i boken.
– Argentine är det absolut vackraste ord jag vet på franska. Det betyder såklart Argentina – men också silvrig, kristallklar och glänsande. I den här boken får läsaren också reda på hur Mademosielle Oiseau och Isabella egentligen hänger ihop, att de har blivit bästa vänner är ju liksom inte en slump, säger Andrea.

Lovisa hittade på Mademosielle Oiseau för flera år sedan och fick tillfälle att konkretisera henne genom Rörstrands porslinsserie. Genom både journalister och kunders reaktioner förstod hon ganska snabbt att hon hade skapat en lockande liten karaktär. Alla ville veta mer och till slut kom frågan: ”kommer det en bok om henne?”. Då frågade Lovisa om Andrea ville skriva sagan om Mademosielle Oiseau och nu är vi här, tre böcker senare.
– Egentligen är vi två ganska olika personer, men när det gäller Mademosielle Oiseau och vår gemensamma bokvärld tycker vi lika i 99 fall av 100. Det är som om vi hoppar in i samma kreativa bubbla och svävar omkring där tillsammans, säger Andrea.

Det är Lovisa och Andreas skapelse från A till Ö, det finns ingen inblandad uppdragsgivare förutom dem själva. De lägger sig sällan i varandras idéer och arbetar mycket hand i hand.
– Våra egna direktiv är magi. Andrea är en riktig ”doer” – inte så mycket snack, mest verkstad. Det är så härligt att arbeta med någon som bara sprutar ur sig idéer och magi, säger Lovisa.

Inspirationen till böckerna föds så klart i och hos parisarna. Andrea är själv bosatt i Paris sedan flera år tillbaka, där människor tillåts vara excentriska och lite tokiga, enligt henne själv.

– Historierna kommer till mig, jag behöver inte leta upp dem. Det hade aldrig fungerat annars, med mina tre barn och jobb i Paris. Skrivandet måste vara ett andrum, lustfyllt. Jag ser det som en gåva att få skriva och publicera, det ultimata pluset i livet.

Med sina illustrationer vill Lovisa förmedla dröm och magi, och när hon skapar inspireras hon av musiken.
– Jag tycker ofta att en skaparprocess får ett slags soundtrack. När jag skapar Mademosielle Oiseau blir det ofta klassisk musik, framför allt piano. Jag älskar piano!

Lovisa har en bakgrund som modeskapare och designade tidigare för sitt eget märke Burfitt, men parallellt har hon alltid illustrerat. För att kunna göra ett riktigt bra jobb valde hon till slut att fokusera på en av sakerna – illustrationen och konsten.
– Jag älskar klädskapandet, och med en modeutbildning och flera års erfarenhet av mode så faller det sig naturligt att det tar sig uttryck i det jag tecknar. Även i Mademosielle Oiseau flörtar vi subtilt med modevärlden.

Just nu har Andrea ett annat, mer vuxet skrivprojekt på gång, och Lovisa svarar på frågan som vi alla undrat över ett tag nu. Blir det några mer kläder?
– Vi får se! Jag skulle gärna göra ett samarbete med ett annat märke eller något specifikt projekt. Men jag gör till exempel fortfarande yogaplagg för Mysore Yoga Paris tillsammans med Kia och Magnus Naddermier.

Kommer det att bli fler uppföljare framöver?
– Vi har redan börjat prata lite om den fjärde Mademoiselle-boken… Men vi vill lägga lite tid på att arbeta mer med vår POKALUR-värld, för lite yngre barn. Mademoiselle Oiseau är väldigt speciell för oss båda. Hon kommer tillbaka snart igen!, säger Andrea.