Omtalad debutant

Selam Fessahaye är en av Sveriges absolut hetaste stylister och på senare tid – även erkänd designer. Hennes debutkollektion på Stockholm Fashion Week blev årets mest hyllade, och hon gjorde snabbt ett namn för sig i den internationella modevärlden.

Numera blir Selam erbjuden uppdrag som hennes svenska yrkessystrar bara kan drömma om. På American Music Awards syntes hennes kreationer på världsartister som Tracee Ellis Ross och Ella Mai, handplockade av självaste Karla Welch – en av Hollywoods mest inflytelserika stylister. Visst bådar det gott för den omtalade debutanten.

Berätta om din första kollektion som visades på Fashion Week i höstas.
– Jag bestämde mig ganska sent för att vara med, typ tre månader innan, men fick ändå ihop en helt ny kollektion med viss inspiration från tidigare kreationer. Jag gillar kontraster, leker gärna med hårt och mjuk. Tylltyger, oversize-looken och uniformer ligger mig varmt om hjärtat. Jag reser ofta till Bangkok för att skissa på nya kreationer och jag syr upp det mesta hos min vän Toy som är en väldigt duktig sömmerska som jag har arbetat med under många år i Thailand. Hon säger aldrig nej till mina tokiga idéer. Min utgångspunkt är att göra kläder som jag själv vill bära.

Hur skulle du beskriva din stil?
– Jag har egentligen inte någon specifik stil, det är en salig mix av allt. När jag tänker efter så andas det väldigt mycket 90-tal, artister som Missy Elliot, Lauren Hill och TLC har säkerligen inspirerat mig och mitt designspråk är färgsprakande med överdimensionerade silhuetter.

Jag gillar kontraster, leker gärna med hårt och mjuk. Tylltyger, oversize-looken och uniformer ligger mig varmt om hjärtat.

Hela intervjun hittar du i senaste numret av Plaza Kvinna! 

Text: Nadya Gruner